Közegészség

2024.09.05. 17:30

Hogyan kerülhető el a nyugat-nílusi láz?

A nyugat-nílusi láz megelőzése szempontjából fontos információkat tartalmazó közleményt adott ki a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

Forrás: Pexels

ERDON-összeállítás

A vektorok által terjesztett betegségek közül a térségünkben előforduló leggyakoribb a nyugat-nílusi láz, ami nemcsak az embereket, de a madarakat, lovakat és más emlősöket is megfertőzi. Tudni kell azonban, hogy a vírus csak szúnyogcsípés útján terjed, normál fizikai érintkezés útján nem. A legtöbb nyugat-nílusi lázas eset július és szeptember között következik be, amikor a legaktívabbak a szúnyogok.
Az embereknél az esetek 80 százalékában a fertőzés tünetmentes, a tünetek általában a csípést követő 3–15 napon belül jelentkeznek. Az emberi szervezet eltérően reagál a fertőzésre, súlyos esetben agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás lép fel. A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek kevesebb mint egy százalékánál jelentkeznek a betegség súlyos tünetei, amelyek a következők: magas láz, fejfájás, nyakmerevség, dezorientáció, kóma, remegés és görcsök, izomgyengeség, látásvesztés, zsibbadás és bénulás. A tünetek több hétig is fennállhatnak, és bizonyos neurológiai szövődmények is előfordulhatnak. A felépülést hosszú lábadozás és kimerültség jellemzi.
A fertőzött emberek körülbelül 20 százalékánál jelentkeznek közepesen súlyos tünetek, mint a láz, fejfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom, ritkábban nyirokcsomó-gyulladás, csalánkiütés a mellkason, a hason vagy a háton. A tünetek 7–10 napon belül jelentkeznek, de a gyengeség több hétig is fennállhat, a nyirokcsomó-gyulladás pedig akár két hónapig.
A kockázati tényezők közé tartozik az előrehaladott kor, az agydaganat, a magas vérnyomás, a hematológiai rendellenességek, a cukorbetegség, az alkoholizmus, a vesebetegség és a genetikai tényezők. A diagnózis megerősítése csak speciális laboratóriumokban lehetséges.
A nyugat-nílusi vírusra nincs specifikus kezelés, csak tüneti létezik. Közepesen súlyos tünetek jelentkezésekor a beteg állapota kezelés nélkül is néhány napon belül javulni kezd. Súlyos tünetek esetén szükséges a kórházi ellátás. A leghatékonyabb védekezési mód a szúnyogcsípések elkerülése. A következőket lehet tenni: hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot kell hordani, ha szürkület után kimennek a parkba, az erdőbe, a tó mellé, halászni stb. Ne felejtsenek el rovarriasztó szert alkalmazni a szabadon maradt testrészeiken, továbbá a ház körül és a házban is. A nyílászárókra szereljenek szúnyoghálót. Számolják fel azokat a helyeket, ahol meggyűlhet a víz vagy a csapadék, hiszen a szúnyogok ilyen helyekre teszik le a lárváikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában