Beruházás

2024.09.11. 15:42

Kempingek létesülnek a Sebes-Körös szurdokvölgyében

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke szeptember 6-án munkalátogatást tett a Sebes-Körös szurdokvölgyében, ahol több beruházás is folyamatban van turisztikai fejlesztési és környezetvédelmi céllal.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Az elöljárót elkísérte Doru Gabor és Dorel Cosma, Vársonkolyos, illetve Rév polgármestere is, valamint a tervező és kivitelező cég, a Silvana képviselője. Jelen pillanatban a két községben a kempingeknek kialakítása zajlik a természetbarátok számára. A munkálatok 60 százalékával már elkészültek, felszerelték a filagóriákat, kihelyezték a villanypóznákat és befejezték a kaviccsal borított parkolóhelyeket. Ugyanakkor dolgoznak a főépületekben, a közeljövőben pedig rácsatlakoztatják az energiahálózatra az okos világítórendszert. Minden építmény természetes alapanyagú.

“Ezen projektek célja, hogy jobb körülményeket biztosítsunk a bihari és a megyénkbe látogató turisták számára, hogy felhőtlenül tudjanak örülni a természet szépségeinek. Védjük a természetet, megóvjuk a tisztaságot, és mindeközben gazdasági szempontból is fejlődhetnek a helyi közösségek. Hamarosan arról is dönteni fogunk, hogy ki adminisztrálja ezeket a kempingeket”, nyilatkozta Mălan.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

A révi szurdokvölgy/Király-erdő megőrzésének projektköltségvetése bruttó 40 millió lej. Ebből az összegből létesítenek egy látogatóközpontot Barátkán, illetve ökológiai kutatással és neveléssel foglalkozó menedzsmentközpontokat Sonkolyoson, Réven és Dobrosdon. Réven a közúti híd mellett kialakítanak egy körülbelül száz férőhelyes glampinget (a sátor nyújtotta szabadságot szállodai kényelemmel ötvöző megoldás, szerk. megj.) és egy kempinget, szintén a folyóparton. Sonkolyoson a Nagy Magyar-barlang mellett lesz egy kemping és egy parkoló. Emellett felújítják a Nagy Magyar-barlangnak, a Zichy-cseppkőbarlangnak, a Szelek barlangjának, az Osoi-barlangnak és az Igric-barlangnak az infrastruktúráját, Dobrosd községben pedig kikotorják a Vida tavat.

A harmadik projekt megvalósítói 11,1 millió lejből gazdálkodhatnak, melyből rendbe teszik a tasádfői és a Stracoș barlangokat, ahol denevérek szoktak hibernálni télen. Ugyanakkor, mivel mind a Király-erdőben, mind Tasádfőn jelentős területet beborít az őszi páfrány, a megyei tanács és a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) pénzforrásokat hívott le ezen invazív növény kiirtására a természetet nem károsító mechanikai eszközök bevetése céljából.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában