Mezőgazdaság

3 órája

Kevesebb a termőterület Biharban

Több mint 11 ezer hektárral csökkent Bihar megyében a mezőgazdasági terület az infrastrukturális munkálatokkal járó kisajátítások miatt.

Pap István 

A Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út építése és a Kolozsvár–Nagyvárad vasúti pályaszakasz villamosítása miatt 11.059 hektárral kevesebb az idén a termőterület, mondta a prefektusi kollégium legutóbbi ülésen Sorin Roman, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója. „2023-hoz képest 1558 darabbal csökkent az egységes támogatási kérelmek száma, és 11.059 hektárral kevesebb a mezőgazdasági terület az infrastrukturális beruházások, például a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal és a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út kisajátítási folyosói miatt” – fogalmazott az ülésen az igazgató. Tudatta, hogy a mezőgazdasági terület, amelyre a termelők kifizetési kérelmeket nyújtottak be, a tavalyi 326.843,52 hektárról idén 325.813,84 hektárra csökkent. Mindemellett Bihar megye országos szinten a második helyen áll az átvett kérvények számát tekintve. 2024-ben 32.218 támogatási kérelmet vett át a gazdáktól az uniós támogatások kifizetésére az APIA, a tavaly ez a szám 33.776 volt. Az egységes támogatási kérelmek a 2015/3. számú sürgősségi kormányrendelet alapján igényelhető szubvenciók, melyeket évente kérhetnek a növénytermesztési, állattenyésztési, méhészeti és borászati ágazatban tevékenykedő gazdák, akik a birtokolt és megművelt területek, vagy a tenyésztett állatállomány száma alapján részesülhetnek európai pénzügyi támogatásban. Sorin Roman felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai mezőgazdasági szektornak kiutalt mintegy 12 milliárd eurós keretösszegnek mintegy 80 százalékát az APIA-n keresztül fizetik ki, majd hozzátette, hogy az ukrajnai háború kitörése után új mezőgazdasági támogatási konstrukciók is megjelentek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában