TIFF

2024.09.17. 08:58

Közeledik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

Ismét a filmeké lesz a főszerep Nagyváradon szeptember 27–29. között: a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szeptember 27-én este nyolc órától a színház épületében nyitja meg kapuit, ahol az Exférjek című feketekomédiát vetítik.

ERDON-összeállítás

A nyitógála filmje három generáció férfitagjainak családi válságát mutatja be. A filmet megelőzően a jazzé lesz a főszerep: a Sebastian Burneci Trio filmzenékkel örvendezteti meg a közönséget. Jegyek a megnyitóra az https://tiff.eventbook.ro/ oldalon keresztül válthatók. Az elmúlt évekhez hasonlóan a hetedik filmfesztivál programját is mozikoncertek színesítik, a közönség idén is átélheti az élőzenével kísért némafilmek varázsát. A fesztivál második napján két, 20. század eleji komédiát vetítenek: a Die Austernprinzessin (Az osztrigás hercegnő) és a Die Puppe (A baba) Ernst Lubitsch filmjeit a Nagyváradi Filharmónia zenekara kíséri Simona Strungaru vezényletével és Irina Ionescu szoprán fellépésével. A Die Puppet (A baba) egy fergeteges bohózat egy báró félénk unokaöccséről. A vagyon öröklése és annak érdekében, hogy továbbvigye a család nevét, kénytelen feleségül venni egy falusi leányt. A fiatalembernek azonban nincs kedve a házassághoz, ezért egy kolostorba menekül, ahol azt tanácsolják neki, hogy vegyen feleségül egy mechanikus babát, amelyet egy mesterember éppen elkészített. A baba véletlenül összetörik, de a kézműves lánya (Ossi Oswalda) hajlandó a helyére lépni.
Az osztrigás hercegnő (Die Austernprinzessin) egy amerikai üzletember, Quaker története, aki a tengeri herkentyűk kereskedelmében szerzett vagyont, és akit „osztrigakirályként” is emlegetnek. Forrófejű lánya, az „osztrigás hercegnő” mindenáron feleségül akar menni egy európai nemeshez, a nincstelen Nucki herceghez, akinek anyagi gondjairól fogalma sincs. Egy mulatságos keveredés során a hercegnő véletlenül a herceg szolgájához megy feleségül. Ez elindít egy zűrzavaros láncolatot, amely mindenki számára boldog véget ér. Az élőzenés némafilmeket szeptember 28-án, 18 órától a filharmóniában vetítik. Szeptember 29-én, vasárnap 20 órától a neológ zsinagóga épülete ad helyet egy újabb mozikoncertnek, a fesztivál utolsó napján az 1925-ös Variety némafilmet vetítik. Boss Huller korábban tehetséges akrobata volt, de egy sérülés után véget ért a karrierje. Az akrobata karrierjének véget vető baleset után Boss Huller egy szerény vándorcirkusz tulajdonosa lesz, ahol feleségével együtt keresi a kenyerét. Életük váratlan fordulatot vesz, amikor Boss találkozik egy titokzatos fiatal nővel, akibe őrülten beleszeret. Az újrakezdés reményében elszökik vele, de hamarosan a sors új kihívást hoz számára egy jóképű trapézművész személyében. Amikor Huller rájön, hogy hűtlen férjből felszarvazott lett, a következmények tragikusak. A filmet a Silhiatara együttes kíséri.
A filmfesztiválra bérlet is váltható: a 80 lej ellenében öt filmet tekinthetnek meg az érdeklődők, kivételt képez a nyitógála és az Ernst Lubitsch filmjeinek vetítése. A 7. Nagyváradi TIFF-et a Román Filmek Népszerűsítéséért Egyesület a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal közösen szervezi a Visit Oradea Egyesületen keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában