Előkészületek

2024.09.11. 18:20

Megkezdődött a nagyváradi járványkórház építése

A nagyváradi Vlădeasa utcán már előkészítették a terepet, és megkezdődött az új járványkórház építése, amely mintegy 10 ezer négyzetméteren fog elterülni. Az egészségügyi létesítmény legkésőbb 2027 első harmadára elkészül.

Forrás: PMO

Pap István

A beruházást tető alá hozó nagyváradi önkormányzat az építkezés helyszínére szervezett sajtótájékoztatóval akarta emlékezetessé tenni azt a napot, amikor megkezdődik az új járványkórház építése, mely a rendszerváltás óta az első ilyen egészségügyi létesítmény, amely Romániában épül. Florin Birta polgármester a Vlădeasa utcai építkezési területen felidézte, hogy 2020 végén ugyanitt, azaz a Vlădeasa utcán jelentette be Ilie Bolojannal, a Bihar Megyei Tanács elnökével közösen azt, hogy oda járványkórházat akarnak építeni. Ezt követően kezdődött el a pályázat elkészítése és a finanszírozási források felkutatása. Mivel a helyi önkormányzat nem kapott volna anyagi támogatást a beruházásra, ha nincs a tulajdonában az ennek megvalósításához szükséges terület, ezért a Bihar Megyei Tanács a város tulajdonába adta át a Vlădeasa utcai volt katonai létesítmény területét. A 135 millió euró értékű finanszírozási szerződést (áfa nélkül) az elmúlt év végén írták alá. A finanszírozás az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) lesz biztosítva, a város önrésze 5 százalék, azaz mintegy 6,5-7 millió euró közötti összeg. Időközben lebonyolították a közbeszerzési eljárást a kórház tervezésére és kivitelezése – folytatta Birta –, a nyertes a Construcții Erbașu cég által vezetett konzorcium lett. Birta kiemelte, hogy az építkezés költségvetése 73 millió euró, a fennmaradó 76 millió eurót pedig a létesítmény felszerelésére fordítják majd. Már megvan a szükséges eszközök és berendezések végleges listája, hamarosan tehát beindul a tender az eszközbeszerzésre is, hogy mire elkészül az épület, addigra a kórház üzemeltetéséhez szükséges eszközök és berendezések is meglegyenek. A kivitelezési időszak harminc hónap, tehát 2026 végére, 2027 elejére felépül maga az ingatlan, és addigra megérkeznek az eszközök is, tehát gyakorlatilag már üzemképes is lesz az új járványkórház, hangsúlyozta az elöljáró.

Forrás: PMO

Modern épület

Cristina Cuceu, a kórház tervezője többek között kiemelte: a létesítményben 249 ágy lesz, de szükség esetén, azaz járvány idején az ágyak száma 326-ra emelhető. További újdonság, hogy a romániai kórházakban megszokott 5-6 ágyas kórtermek helyett egy vagy két ágyas szobákban lesznek elhelyezve a betegek. Jelen volt a sajtótájékoztatón dr. Gheorghe Carp, a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház menedzsere is, aki megjegyezte, hogy új pszichiátriai kórházat is építeni kellene, mert az a létesítmény, amelyben jelenleg működik ez a kórház, már 150 éves és már nem felel meg a mai elvárásoknak. Ha az is megépülne, akkor Nagyváradon az összes kórház új, vagy felújított épületekben működne majd. Miután felépül új járványkórház, itt kap majd helyet az összes fertőző betegeket kezelő osztály, amelyek jelenleg Nagyvárad több pontján szóródnak szét. Az új létesítményben a kórházi ellátást igénylő osztályok mellett lesz egynapos kezelésre beutaltak számára fenntartott rész, intenzív osztály, járóbeteg rendelő és több műtő is. Továbbá lesz egy oktatási célokat szolgáló rész is, amelyben konferenciaterem, tanulóhelyek és szobák is lesznek a rezidens orvosok számára. Ionuț Pop, a kivitelező konzorcium projektmenedzsere elmondta, hogy az épületkomplexum négy, egymással összekötött épületrészből áll majd, melyek közül a legmagasabb rész négy emeletes lesz. A létesítménynél 175 parkolóhelyet alakítanak ki, ezek közül 104 földalatti lesz, továbbá 139 helyet kerékpároknak tartanak fenn. Kérdéseinkre válaszolva Pop elmondta, hogy a Vlădeasa utca felől lehet majd behajtani a kórház mélygarázsába, ugyanakkor lesz egy merőleges út a Vlădeasa utcára, ezen az új úton hajtanak majd be a mentőautók a létesítménybe. Ionuț Pop kiemelte, hogy minden járványtípusnak külön útvonalakat alakítottak ki a kórházban, hogy a különböző fertőző betegek ne keresztezzék egymást. Az épület alagsorában lesz a patika, a laboratórium, a műszaki-gépészeti helyiségek, a veszélyes hulladékokat kezelő helyek, leghátul pedig a logisztikai rész kap helyet, innen szállítják majd el a szennyest és a veszélyes hulladékokat. A földszinten kap majd helyet az orvosi képalkotó részleg, az egynapos kezelési osztály, a rendelő és az oktatási övezet is. Ez utóbbi helyszínen konferenciaterem, tanulószobák és rezidenseknek fenntartott szobák lesznek. A komplexum négy emeletes tömbjének első két emeletén a légúti fertőző betegeket, a felső két emeleten pedig a tbc-s betegeket fogják kezelni. Mivel a tervezésekor az alapkoncepció az volt, hogy mindenhol az épületben legyen természetes fény, ezért az épületkomplexum több pontján belső udvarok lesznek, hogy az ottani ablakokon bejusson a napfény a kórházba.

Forrás: PMO

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában