Fesztivál

3 órája

Megrendezték a XXI. Margittai Kórusfesztivált

Idén huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Horváth János Társaság (HJT) a kórustalálkozót a helyi és környékbeli énekkarok részvételével.

Fotó: Bánházi Gyöngyi

Hajas Anna

A múlt szombaton tartott eseményen színpadra lépett az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus és a Bartók Béla Citerazenekar, a HJT Vegyes Kórus, a szalacsi Örökzöld Asszonykórus, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör és a Székelyhídi Férfikórus.

A szalacsi Örökzöld Asszonykórus

A kórusok döntő többsége az előző találkozókon is jelen volt. Az eseménynek a művelődési ház adott otthont, és díjmentesen hallgathatta meg a közönség a szép magyar nótákat, népdalokat, kórusműveket. A mindenkori főszervező, Szőke Ferenc köszöntötte elsőként a kórusokat, a közönséget, és név szerint azokat a meghívott vendégeket, akik megtisztelték jelenlétükkel az eseményt: Cseke Attila szenátor, Szabó Ödön képviselő, Demián Zsolt megválasztott polgármester, Meleg Vilmos és Molnár Júlia színművészek Kovács Gyula református lelkipásztor, Tóth Attila-Levente plébános, Bradács Alíz-Ildikó kórházmenedzser. „Nagy öröm számunkra, hogy idén is együtt énekelhetünk régi barátainkkal. Reméljük, hogy a kórusok és a vendégek egyaránt jól fogják érezni magukat. Örülünk majd egymás sikereinek és sokat tanulunk egymástól” – hangzott el a főszervező köszöntő beszédében. Szőke Ferenc köszönetet mondott a támogatóknak: a Margittai Helyi Tanácsnak, amely a HJT kórustalálkozóinak állandó támogatója, valamint a Bethlen Gábor Alapnak és a Communitas Alapítványnak.

Az érmihályfalvi kórus

Demián Zsolt beszédében méltatta a Horváth János Társaságnak és elnökének tevékenységét. „Ez a rendezvény és sok más kulturális program nem jöhetett volna létre, ha nincs a Horváth János Társaság és annak egy olyan elnöke, mint Szőke Ferenc, aki fáradhatatlanul szervezi a kulturális programokat. Azt is tudjuk, hogy minden sikeres ember mellett van egy erős nő, aki segíti, támogatja munkájában. Köszönet illeti őt is. Szeretnénk, ha a jövőben városunk kulturális, egészségügyi, gazdasági és tanügyi központja lenne Berettyó-földjének. A HJT-n keresztül a kulturális résznek egy nagyon fontos szegmense megvalósul” – mondta, majd köszönetet mondott a fellépő kórusoknak is, akik 18 éves kora óta megörvendeztetik műsorukkal.

Cseke Attila gratulált a margittaiaknak, amiért jó polgármestert választottak maguknak. Köszönetet mondott a többi település képviselőinek is, hiszen ők is a magyar közösségre szavaztak. „Helyi és országos siker a magyar emberek eredménye, amit alázattal megköszönünk” – mondta majd örömét fejezte ki, amiért 21 éven át minden évben haza tudott jönni szülővárosába a kórustalálkozókra, ahol a magyar nótát ünneplik. „Úgy érzem, hogy a nótákba benne van a magyar emberek szíve, hiszen általa érzéseinket énekeljük ki magunkból: sikereinket, örömeinket, bánatainkat, szomorúságainkat. Mi magyarok mindenre tudunk találni egy nótát. Gyönyörű dolog, hogy egy nemzetnek van egy olyan eszköze, mellyel egész lelkületét végig lehet kísérni” – emelte ki beszédében.

A székelyhídi férfikórus

A nyitóbeszédek után sorra színre léptek a kórusok, kórusműveket, nótákat, népdalokat énekelve. Mindannyian a tőlük megszokott repertoárral jelentkeztek. A házigazdák most is érdekes összeállítással léptek fel. Az eddigi években előadott énekekből, nótákból elénekeltek egy-egy szakaszt. Nagy sikert arattak vele, de a vendégkórusok is mindannyian tudásuk legjavát adták, amiért járt a kitartó taps.

A székelyhídi Búzavirág Népdalkör

Az okleveleket a margittai kórusvezető Horváth Sándor adta át, az ajándékcsomagokat pedig a HJT elnöke Szőke Ferenc. Záróbeszédet Szabó Ödön mondott, aki szintén állandó vendége a margittai kórustalálkozóknak. Vele jött felesége, Emese asszony is, aki ritkán jár rendezvényekre, de a margittai kórustalálkozókat megtiszteli jelenlétével, mivel nagyon szereti a magyar nótákat. A képviselő hangsúlyozta, hogy örül annak, hogy ez a közösség folyamatosan tovább építi egymást, a kórusok egymásból is táplálkoznak. Gratulált a HJT-nek a 21 éves kitartásért. „Érdemes volt a kórustalálkozót kitalálni és évről-évre táplálni. Rajtunk is múlik, hogy lesz-e 20-30 év múlva hasonló alkalom. Nagyszerű dolog, mikor a színpadon lévőkkel a nézőtéren ülők is együtt éneklik a dalokat, hiszen mindenkinek ismerősen cseng” – mondta, majd megemlítette, hogy hiányzik a közönségnek a HJT Kabaré, melyet a Covid–19 járvány függesztett fel.

Citerazenekar

A művelődési házból a város egyik éttermébe vonultak, a kórusok és a meghívott vendégek, ahol finom vacsora mellett az „Egyesített kórus” együtt énekelte a szebbnél szebb magyar nótákat. A jó hangulatot az érmelléki bor és pálinka is elősegítette. Éjszakába nyúlt a nótázás és búcsúzáskor már a következő viszontlátásra gondoltak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában