Tanácsok

2024.09.17. 09:48

Óvintézkedések áradások idején

Forrás: Facebook/IGSU

ERDON-összeállítás

Az időjárási viszonyokra, illetve az esőzések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott elsőfokú figyelmeztetésre való tekintettel a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az áradások esetén alkalmazandó óvintézkedésekre hívja fel a figyelmet. Árvíz esetén kerüljék a nem biztonságos helyről származó víz fogyasztását. Az árvíz által sújtott területen fennáll annak a veszélye, hogy az ivóvízforrások szennyeződnek. Ilyen esetben használjanak palackozott vizet, vagy biztonságos forrásból származó vizet. A nagyobb biztonság érdekében fogyasztás előtt forralják fel és hűtsék le a csapvizet. Amennyiben nincs lehetőség forralásra, a baktériumok és vírusok elpusztítására alkalmas a kémiai fertőtlenítésre használt klórkészítmények. Olyan helyeken, ahol a víz fogyasztásra nem alkalmas, csakis palackozott vizet vagy a hatóság által kiosztott vizet igyanak. Tárolják megfelelő körülmények között az ivóvizet, megelőzvén annak szennyeződését. 
Takarításhoz, mosáshoz használható az emberi fogyasztásra nem alkalmas víz is, csakis tisztítószerekkel együtt. Egészségük megőrzése érdekében rendszeresen mossanak kezet vízzel és szappannal; amennyiben nincs hozzáférésük tiszta vízhez, használhatnak alkohol alapú fertőtlenítőszereket. Az újszülöttek, gyermekek ételét készítsék biztonságos helyről származó vízből. Különítsék el a fel nem dolgozott ételeket a megfőzött élelmiszerektől. Tárolják megfelelő hőmérsékleten az élelmiszereket, illetve a nem romlandó élelmiszereket száraz, zárt helyen. 
Figyeljék a hatóság utasításait és tartsák be azokat (esetleges evakuálás, forgalomkorlátozás, áram- vagy vízszolgáltatás szüneteltetése). Kerüljék az elárasztott területeket – ne próbáljanak meg átkelni elárasztott útszakaszon vagy hidakon. Még egy kis mennyiségű víz is veszélyt jelenthet a járművek vagy gyalogosok számára. Vigyázzanak a gyerekekre, illetve az idősekre, utóbbiakkal tartsák a kapcsolatot, érdeklődjenek, ha szükségük van-e valamire (víz, élelmiszer, gyógyszer). Ha láz, hasmenés, hányás tünetei jelentkeznek, azonnal forduljanak orvoshoz. Vészhelyzetek esetében hívják a 112-es sürgősségi telefonszámot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában