Népszerű program

2 órája

Robotok és virtuális valóság a Kutatók éjszakáján

Sokan érkeztek a Nagyváradi Állami Egyetem által szervezett Kutatók éjszakája elnevezésű ismeretterjesztő rendezvényre, amit szeptember 27-én 17 és 22 óra között szerveztek meg a felsőoktatási intézmény sportcsarnokában.

A szerző felvételei

P. Nagy Noémi

A robotok, a különböző kísérletek és bemutatók, illetve a 3D nyomtatók és virtuálisvalóság-szemüvegek nyerték el a legtöbb látogató tetszését a Kutatók éjszakáján. A pénteken 17 órától kezdődött rendezvényen már az első órákban nagy volt az érdeklődés, a látogatók az egyetem karai által felállított asztaloknál különböző tevékenységeken vettek részt, de idén is érdekességekkel, különböző berendezésekkel érkeztek a partnercégek és több váradi középiskola robotika szakköre is.

 

A jogi kar standjánál például a kriminalisztikai vizsgálatoknál használatos eszközöket mutatták be, az építészeti kar asztalánál a földmérési eszközöket próbálhatták ki a jelenlevők, az informatika és tudományok kar különböző kísérletekkel készültek. Sokak arcára csalt mosolyt az a robot, amely a látókörében tartózkodó személyeket köszöntötte, integetett, vagy fekvő helyzetből felállt.

 

A sportcsarnok udvarán jelen voltak a Bihar Megyei Csendőrség képviselői is, akik különböző fegyvereket, golyóálló mellényt mutattak be. A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai különböző eszközöket hoztak el, valamint a biztonságos közlekedésre is felhívták a figyelmet. Meg lehetett tekinteni a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség néhány járművét. Szintén a sportcsarnokon kívül kapott helyett több gyermekeknek szóló játék. Továbbá 18 és 19 órakor az érdeklődők a váradi egyetem legújabb és legvonzóbb laboratóriumait tekinthették meg egy vezetett séta keretében. Este 21 órakor idén is megtartották a tombolahúzást. Mindezek mellett az egyetem partnerintézménye, a Körösvidéki Múzeum jóvoltából pénteken 15–17 óra között ingyenesen lehetett megtekinteni a Rulikowski úti épületében található kiállításokat. Az eseményre ezúttal is rendkívül sok fiatal és kisgyermekes család érkezett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában