Újdonságok

2024.09.04. 17:02

Tanévkezdésre készül a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola

Zöld héttel veszi kezdetét az új tanév a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában. Az intézmény több olyan újdonsággal is készül, mint az iskolarádió, a Mindlab elnevezésű kompetenciafejlesztő program, valamint egy közlekedésbiztonsági tevékenység. Tăut Eliza igazgatóval beszélgettünk a 2024-2025-ös tanév előkészületeiről és terveiről.

Szolár Éva

Mintegy 780 diák 40 elemi és gimnáziumi osztályban kezdi meg tanulmányait Nagyvárad legnagyobb magyar tannyelvű, alapfokú oktatási intézményének három különböző helyszínén (Biharpüspöki, Körös és Szaniszló utcai épületegyüttes). Az iskolai év öt előkészítő (három hagyományos, valamint két alternatív, napközi rendszerben működő step by step osztály), valamint négy ötödik osztállyal (három a főépületben és egy Biharpüspökiben) veszi kezdetét. Az ötödikes osztályok közül egy intenzív angol, míg a többi egy-egy választott tantárgy köré épül. A pedagógusközösség alapvetően stabil, mégis vannak apróbb változások. Egyrészt, az elemi osztályokban néhány gyermeknevelési szabadságon lévő tanító kap helyettesítőt, míg a szaktanárok munkaközössége annyiban változik, hogy az óraterhelés csökkentése érdekében megjelenik néhány óraadó minőségben alkalmazott pedagógus is. A nyári időszakra eltervezett higiéniai munkálatok mind megvalósultak, az oktatási intézmény valamennyi – a működéshez elengedhetetlen – engedéllyel rendelkezik. A főépületben és Biharpüspökiben eltervezett felújítási munkálatok megkezdésének időpontjai egyelőre nem tisztázottak, a tárgyalások folyamatban vannak – számolt be az igazgató. 

 

A Szacsvay Imre Általános Iskola széles körű tanterven kívüli programokkal, valamint szakkör-kínálattal rendelkezik. A tavalyi tanévben, kísérleti jelleggel elindított Mindlab elnevezésű játékos programtervet idén is folytatják, illetve kiterjesztik. A nemzetközileg is elismert program a kompetenciafejlesztés köré épül, amelynek középpontjában a kommunikációs és szociális készségek (például empátia), valamint a logikus gondolkodás fejlesztése áll. A programsorban két előkészítő, valamint három gimnáziumi (ötödik és hatodik) osztály vett részt, amelyről a résztvevők valamennyien pozitívan vélekedtek, annak már rövid idő elteltével is érzékelhető volt annak kompetenciafejlesztő hatása. Az iskola vezetése a megerősítésre tekintettel folytatni kívánja délutáni, tanterven kívüli formában öt és hatodik osztályosoknak meghirdetve. A pályázat, amelynek keretében mindez megvalósulhat az első szakaszban már támogatásra lelt, de csak novemberben lesz eredményhirdetés. Kilátás van arra, hogy állami támogatásban részesülhessen a program – húzta alá Tăut Eliza.

 

Szeretnék feléleszteni az idei oktatási évben az iskolarádiót is, amelynek technikai feltételei adottak, a sugárzás a folyosókon elhelyezett hangszórókon történne és alapvető célja a tájékoztatás lenne. A rádióműsorok szerkesztői a gimnáziumi osztályok diákjai közül kerülnek majd ki. Folytatódnak az iskola jól ismert szakkörei is: Kincs Gréte vezetésével a Comuniteca-ban a biológia, Csorba Krisztián vezetésével a közlekedési, valamint Tăut Eliza koordinációja mellett a földrajz szakkör. Kiemelt cél az iskolai kórus működtetése is, ezáltal a zenei nevelés elmélyítése. A Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület tevékenysége is folytatódik az iskolában. Ugyanakkor újdonságok is megjelennek a délutáni foglalkozások között: elindul egy közlekedésbiztonsági tevékenység Jakab Róbert vezetésével, aki már a korábbi években is közreműködője volt a témakörnek. Ez egy Magyarország-Románia közötti határon átnyúló együttműködés keretében valósul meg – foglalta össze az igazgató. A jelenleg futó Erasmus-projekt 2027-ig tart, amelynek helyi célkitűzései között a digitalizáció, a környezetvédelem és az inklúzió vannak. A következő hónapokban sor kerül két diákmobilitásra, tanárképzésre, valamint érkezik egy németországi vendégtanár is tapasztalatcserére, akinek a speciális igényű gyerekek a témaköre – számolt be Sele Tünde aligazgató.

 

Az okosnapló kísérleti jellegű bevezetésének is jók a tapasztalatai, ezért továbbra is részt vesz a minisztérium programjában az intézmény. Elsősorban az ösztöndíjak világából érkeztek pozitív megerősítések, hiszen a szülők számára követhetővé vált a gyermek tanulmányi előmenetele, illetve azok a készségek/tantárgyak, amelyeken javítani szükségeltetett egy ösztöndíj elnyeréséhez vagy megtartásához. Ugyanakkor, a diákok (igazolatlan) hiányzásainak számáról is pontos képet ad a digitális osztálynapló, amelynek magas száma esetén a diák elveszítheti az ösztöndíjat. Az okoseszközök miniszteri rendeletben rögzített iskolai kitiltása pusztán megerősítés az intézmény számára – mondja az igazgató –, hiszen az iskola erről eddig is rendelkezett és érvényben voltak ezek a korlátozások. Az általánosan gyakorlatban lévő megoldást alkalmazza az intézmény is: egy lakattal zárható szekrényben vannak elhelyezve a telefonok, amelyekhez sürgősségi esetben vagy oktatási céllal megadják a hozzáférést. Az idei tanév másik újdonsága a büntetőterem bevezetése, amely a Szacsvayban a kistitkárinak keresztelt helyiség lesz. Mindazonáltal egyelőre nem világos a rendelet megvalósítási folyamata – hívja fel a figyelmet Tăut Eliza. 

A tanév első heteire vonatkozóan az igazgató elmondta: úgynevezett Zöld héttel indul az oktatás az elmúlt év kedvező tapasztalatai miatt, hiszen ez segít az oktatásra történő ráhangolódásban, zökkenőmentessé teszi a pihenés és a tanulás közötti átmenetet. A Szacsvay-nap Biharsályiban várhatóan szeptember utolsó szombatján lesz, ennek pontos időpontját a napokban rögzítik.  

Tanévnyitó

A tanévnyitó ünnepségre a Szacsvay Imre Általános Iskola mindhárom helyszínén szeptember 9-én, hétfőn reggel kerül sor. A biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskolában 8 órától (Püspöki/Matei Corvin út 106/A szám), a Körös utcai épületben 8.30 órától (Körös/Tudor Vladimirescu utca 42 szám), míg a főépületben 10 órától (Szaniszló/Mihai Eminescu utca 28 szám) lesz az ünnepélyes évnyitó. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában