Emlékműsor

1 órája

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Művészeti Líceumban

Emlékműsort mutattak be a tizenhárom aradi vértanú tiszteletére péntek délelőtt a váradi Művészeti Líceum dísztermében. A programot Nagy Gabriella igazgatóhelyettes és Mados Andrea magyar szakos tanár állították össze.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Beszédében Nagy Gabriella igazgatóhelyettes, történelemtanár azt tanácsolta: tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól bátorságot, önzetlenséget, hazaszeretetet. Amikor pedig az aradi vértanúkra emlékezünk, egyúttal ünnepeljük is ezeknek a nagyszerű hazafiaknak a méltóságát, nemességét, bátorságát, hűségüket nemzetük iránt, azt a méltóságot, amellyel a bitófa alatt megálltak. „Rajtunk is múlik, hogy milyen lesz a holnap. Bár mi nem fegyverrel a kezünkben, nem karddal és puskával küzdünk a jogainkért, hanem a hangszerek, színek, hangok, ecsetek és az agyag eszközeivel, vagy a tudásunkkal, nekünk mégis erőt adnak az olyan elődök, mint a tizenhárom aradi vértanú, és minden olyan magyar történelmi hős, aki a nemzet szabadságáért harcba szállt. Ha az ecsetek, ceruzák továbbra is csodálatosat alkotnak, ha a hangszerek tisztán szólalnak meg, én hiszem azt, hogy bátran és büszkén húzhatjuk ki magunkat: nemzetünk nagyjainak áldozatai nem voltak hiábavalóak, hiszen élünk és szabadon alkothatunk”, fogalmazott Nagy Gabriella.

A beszédet követően a diákok léptek fel. A Himnusz eléneklését Ghitea Balázs kísérte zongorán. Kovács Kitti népdalt énekelt, felkészítője Béres Csilla, zongorán kísérte őt Benczédi Mónika tanár. Füzesi Sára és Szakács Panna fuvoláztak, felkészítőjük Mircescu Georgiana. Béres Csilla és Bulzan Annamária magánének szakos tanárok diákjai Horváth Sándor Mert a haza című, Illés Lajos által megzenésített versét adták elő, zongorán kísérte őket Borbély József tanuló. Gál Hanna-Nóra verset szavalt, felkészítője elkészítő Mados Andrea. A SuliBand két dallal készült, az együttes tagjainak felkészítő tanárai Lukács Annamária és Kása Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában