Átadó

2 órája

Befejeződött a belényesi körgyűrű építése

A belényesi körgyűrűnél tartott közös sajtótájékoztatót péntek délután Ilie Bolojan megyei tanácselnök, Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke, Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus országos elnöke és Cristian Pistol, az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) vezérigazgatója. A terelőút október 13., vasárnap 17 órától használható.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Cristian Pistol felidézte, hogy az első beruházás, melyet partnerségben valósított meg a CNAIR a megyei önkormányzattal, az az élesdi körgyűrű volt, majd következett a Váradot Szentmártonnal összekötő út. Sok egyéb  fontos közös projektjük is van, mint például az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út, melynek a kivitelezésére közbeszerzési eljárást írtak ki, valamint az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszai, amelyek közül a Berettyószép-Bisztraterbes közti szelvénynek hamarosan elkészül a tervdokumentációja. 

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ilie Bolojan arról beszélt: ahhoz, hogy a közös munka eredményes legyen, néhány évvel ezelőtt kellett az a kormányrendelet is, melynek értelmében a helyhatóságok hatáskörébe kerültek a kisebb, illetve azok a beruházások, melyeket a CNAIR önmagában addig képtelen volt kivitelezni. Tehát nem a nulláról indultak, mert már létezett egy műszaki leírás. Nicolae Ciucă dicsérte a liberális vezetésű önkormányzatokat, beleértve a megyei tanácsot is, amiért a fejlődést elősegítő invesztíciókat valósítanak be európai uniós pénzforrásokból, állami költségvetésből és önerőből, kiemelve a duális oktatási központot Nagyváradon, melynek avatási ünnepségén egy hónappal ezelőtt részt vett.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

A belényesi körgyűrű október 13., vasárnap 17 órától használható. A beruházás fő célja az volt, hogy a gépjárműforgalom elkerülje a várost, s ezáltal kevesebb dugó alakuljon ki a városban. Teljes hossza 9,3 kilométer, a kivitelezése két ütemben zajlott. A sajátságos földrajzi viszonyok miatt kellett építeni két viaduktot (az egyik 800, a másik 700 méter hosszú), három felüljárót (ezek összhossza 230 méter) és két hidat (teljes hosszuk 28 méter) is.

Az első szelvény hossza 7,3 kilométer, a nyomvonala a 76-os számú országútnál kezdődik, majd áthalad a Fekete- Körös felett és keresztezi a 231. számú községi utat is, nyugat irányába elkerülvén Belényest. A folytatásban áthalad a vasútvonalon és a Fekete-Körös felett, majd egy jobbkanyarral visszatér a 76. számú országútra. A megbízási szerződés értéke nettó 270 millió lej volt. A körgyűrű második szakasza két kilométer hosszú, ez a Gyalány település felé vezető meghosszabbított „kar”. Biztosítja az összeköttetést a belényesi körgyűrű és a 764-es számú megyei út (Belényes – Biharrósa- Élesd) között, illetve ezen keresztül lehet majd behajtani a leendő belényesi ipari park területére. Ez a rész nettó 15,5 millió lejbe került. Mindkét szelvényen a kivitelezést egy konzorcium végezte, melynek fővállalkozója a helyi Drum-Asfalt cég volt. A finanszírozást európai uniós alapokból biztosították, a 2014-2020 közötti Nagy Infrastrukturális Operatív Program (POIM) keretében, valamint a megyei tanács büdzséjéből. A Biharfüred felé történő közlekedés elősegítése érdekében ugyanakkor a megyei önkormányzat egy új összekötő utat is épít. Ez 1,4 kilométer hosszú lesz, és összeköttetést teremt az Erdélyi-szigethegység útjával, az építése várhatóan jövő tavasszal kezdődik el. A nyomvonala a belényesi körgyűrű Vaskohsziklás felé vezető végén lévő felüljárótól kezdődik és a 764A jelzésű megyei úttal való kereszteződéséig folytatódik, a Dragánfalva községbeli Mézes közelében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában