Idősek helyzete

3 órája

Biró Rozália: Sok időst az elszigetelődés veszélye fenyeget

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet csütörtök délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke: az idősek helyzete, valamint az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPP-W) őszi akadémiája.

Ciucur Losonczi Antonius

Az október 1-jei idősek világnapja kapcsán Biró Rozália felidézte, hogy húsz éve, 2004 januárjában merült fel egy magyar nyugdíjas-szervezet megalapításának az ötlete, amikor még Nagyvárad alpolgármestere volt. A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete azóta számos sikeres rendezvényt tudhat maga mögött, melyek mind azt a cél szolgálták, hogy csapatmunkával, időt és fáradságot nem sajnálva olyan közösséget építsenek, ahol egymás kölcsönös tisztelete a mérvadó. Megemlítette a pandémia idején „csúcsra járatott” Halljuk egymást! kezdeményezést, az Életet az éveknek! mozgalmat, a digitális kommunikáció elsajátítását célzó tanfolyamokat. A Bihar megyei szinten elért eredményekre alapozva pedig egy országos hálózat is létrejött, melyhez eddig negyvenhét nyugdíjasklub, illetve -szervezet csatlakozott – magyarázta Biró Rozália. Arra hívta fel a figyelmet: a statisztikai adatok szerint Románia rezidens lakosai közül 3,97 millió nyugdíjas. Közülük 1,9 millió egyedül él, s őket az elszigetelődés veszélye fenyegeti. A havi átlagnyugdíj ugyanakkor 2005 lej, vagyis sok nyugdíjas anyagi gondokkal is küszködik. Holott megbecsülést és elismerést érdemelnének, nem azt, hogy „a nyugdíjba lépésük másnapján már el is felejtsük a telefonszámukat”, fogalmazott Biró Rozália, hozzátéve, hogy a róluk való gondoskodás terén is győznie kell tehát a józan észnek, annak az elvnek, hogy többet a polgárnak és kevesebbet az államnak. 

A sajtótájékoztatón szintén jelen levő Szilágyi Ibolya, a PMNYE elnöke bejelentette, hogy ismét kiadták a Szép kor nevű periódikát, melyben interjúk olvashatóak jeles közéleti személyiségekkel, valamint hasznos információk is megtalálhatóak a nyolcoldalas lapban. A közelgő események közül kiemelte az idősek köszöntését (október 16.), a nemzetközi kórustalálkozót (október 19.) és az őszi bált (november 8.). 

Egy másik témára áttérve Biró Rozália arról számolt be, hogy szeptember 25–29. között, együttműködve a Konrad Adenauer Alapítvánnyal és a helyi partnerszervezettel, Marokkóban tartotta őszi akadémiáját az EPP-W. Olyan témákra fókuszáltak, mint a biztonság- és védelmi politika, a demográfiai és a gazdasági helyzet, az energia- és klímaválság, valamint az Európai Unió kapcsolata a déli és a keleti szomszédaival. A tanácskozás végén egy állásfoglalást fogadtak el arról, hogy ami Ukrajnában történik, már humanitárius katasztrófának nevezhető, és ennek minél előbb véget kell vetni tűzszünettel és béketárgyalással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában