Felújítás

10 órája

Elkészült a Park-szálló homlokzata

Hosszas előkészületek és több évi munka után befejeződött Nagyvárad egyik legpatinásabb épületének, a Fő utcai egykori Park-szálló homlokzatának felújítási munkálatai. Az állványzatot lebontották, így az arra sétálók teljes pompájában megcsodálhatják az épületet.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás
Az építkezés 2020-ban kezdődött, és kizárólag a homlokzat-rehabilitációt és a konszolidációs munkákat érintette, a belső terek átalakítása nélkül. A munkálatok azért is tartottak ilyen sokáig, mert időközben megváltoztak az épület tulajdonosai. Az ingatlannak a tervek elkészítésének idején még nyolc tulajdonosa volt, de mára már csak kettő maradt: a földszinten több kereskedelmi egységet megvásárolt a bukaresti Schwartz Immobilien cég, a többit pedig megvette a magyarországi Manevi Zrt.
A homlokzat helyreállítási tervét Emődi Tamás készítette, aki korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a statikai megerősítés miatt módosítani kellett az épület földszinti részének helyreállítási tervét. „Eredetileg meghagytuk volna a vitrineket úgy, ahogy vannak, de miután a pillérmegerősítések megtörténtek, kiderült, hogy úgy tudunk csak egységes homlokzatot kialakítani, ha vitrinfalat alakítunk ki az épület előtt, tehát a vasbeton oszlopok előtt, ami független magától az épülettől. A vasbeton oszlopok bent maradtak mindegyik üzletben, és a fa szerkezetű vitrinsor rá lett applikálva ezekre az oszlopokra. Ez elkészült tavaly, közben hátul még folyt a megerősítés” – ecsetelte a részleteket.
A munkálatokat hamarosan átveszi a váradi önkormányzat, de az még nem tisztázott, hogy a jövőben milyen rendeltetése lesz az épületnek, és az sem, hogy mikor kezdődhetnek el a belső felújítások.

Az épület története

Péter I. Zoltán Nagyvárad műemlék épületei című könyvében azt írja, hogy a nagyváradi Fő utcán, ahol most az egykori Park-szálló áll, a 18. században építettek egy kisebb házat, amelyet 1785-ben gróf Teleki Sámuel palotává bővített. Az egykori főispán nagy és tágas barokk stílusú palotája kisebb változtatásokkal megmaradt a 20. század második évtizedéig. 1910-ben a Weiszlovits testvérek vásárolták meg az ingatlant és szállodává építették át azt, a földszinten kereskedelmi egységeket alakítottak ki. A Park-szálloda 1915-ben nyílt meg. A második világháború után az épület emeleti részén továbbra is szálloda működött, de állami tulajdonban. Az idők során az egykori elegáns szálloda fokozatosan elvesztette rangját, a rendszerváltás után már csak egycsillagos szállodaként működött, és végül be is zárt. Az épület állaga minden szempontból rendkívül leromlott, olyannyira, hogy már a kétezres években védőhálót tettek a homlokzatára, nem is beszélve az ingatlan szemmel is látható statikai problémáiról. Az épület már régóta megérett a statikai megerősítésre, ami most végre el is készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában