STEAM Park

3 órája

Felavatták a tudományos és technológiai parkot

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Hivatalosan is felavatták a Ceyrat utcai Tudományos és Technológiai Parkot (STEAM Park). Az elmúlt pénteken zajlott ünnepségen Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke arról beszélt, hogy az utóbbi években gyors ütemben fejlődött Nagyvárad és a megye. Annak érdekében azonban, hogy ez továbbra is így legyen, szükség van a helyi vállalkozóknak a támogatására, arra, hogy ehhez a beruházáshoz hasonló körülményeket biztosítsanak számukra a kutatásra és az innovációra.

A tudományos és technológiai park technológia transzfer-szolgáltatásokat kínál a cégeknek, a következő területeken: öko-technológiák és fejlett anyagok, információs és kommunikációs technológiák, világűr és biztonság, egészségügy, biokémia, energia, környezet és klímaváltozások, mesterségesintelligencia-kutatás. A  megyei tanács által  a Nagyváradi Állami Egyetemmel és a Helyi Fejlesztési Ügynökséggel (ADLO) közösen megvalósított beruházás során földszinttel és két emelettel (F+2E) rendelkező, 5417,78 négyzetméteres alapterületű épületet „húztak fel”, melyet bútorzattal is elláttak. Az ingatlanban vannak bérelhető irodák, kutatólaboratóriumok és egyéb munkaterületek. Egy 300 férőhelyes konferenciaterem is használható, és az épület mellett egy 57  férőhelyes parkolót alakítottak ki – amiből kettő a mozgássérült személyek részére van fenntartva –, valamint egy kerékpártárolót is kihelyeztek.

A tervezési és kivitelezési munkálatokkal a Construcții Erbasu Rt. és az Abed Nego Com cégek alkotta konzorciumot bízták meg korábban. A szerződés értéke bruttó 43,7 millió lej volt. A finanszírozás 40 százalékban európai uniós vissza nem térítendő pénzforrásokból valósult meg, a 2014–2020 közötti Regionális Operatív Programon keresztül, a fennmaradó pénzösszeget a megyei tanács költségvetéséből biztosították.

Forrás:  Bihar Megyei Tanács

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában