Felkészültség

2 órája

Fontos tudni, hogy mit kell tennünk katasztrófahelyzet esetén

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Nemzetközi Világnapja október 13. Ennek kapcsán a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség számos programot szervez(ett) gyerekek és fiatalok számára a hónap folyamán.

Forrás: ISU

Törő Enikő

A világnap fontosságára hívta fel a figyelmet a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Sorin Caba azon a pénteki sajtótájékoztatón, melyen számos tevékenységet ismertetett. Október első harmadában 4662 személy vett részt a témához kapcsolódó foglalkozásokon, ezeket iskolákban, turisztikai központokban, szupermarketekben tartották. Egy kampány is zajlott A kockázattól az ellenállásig: megvédett gyermekek, biztonságos közösség (De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură) elnevezéssel, ezt a megye több településén is bemutatták. 
A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség a felhívó jellegű foglalkozások mellett képzéseket is tart. Október 10-én például a hagymádfalvi tanintézetben az elsősegélynyújtásról beszéltek, valamint hasonló felkészítési programot szerveztek október 8-án és 9-én a börtönalkalmazottak számára. Október 13-án a Szenvedélyből életmentő (Salvator din pasiune) programot mutatták be megyeszerte, október 17-én, csütörtökön nyílt napot tartanak az érmihályfalvi, október 24-én pedig a székelyhídi tűzoltóságon.

Katasztrófák Bihar megyében

A témához kapcsolódóan Sorin Caba arról is beszélt, hogy Bihar megyében milyen természeti katasztrófák történhetnek: veszélyes meteorológiai jelenségek (vihar, felhőszakadás, áradás), erdőtüzek és lavinák (hegyvidéki területek lehetnek veszélyben a téli időszakban), ritkább esetben földcsuszamlás és földrengés. Hozzátette, hogy a legtöbb ilyen esetet nem lehet megelőzni, azonban néhány jó tanács betartásával csökkenthető a sérültek és az áldozatok száma. Fontos, hogy minden esetben maradjunk nyugodtak, tartsuk tiszteletben a hatósági figyelmeztetéseket és utasításokat, ne keltsünk pánikot, és mindig legyen nálunk valamilyen, a személyazonosságot igazoló okmány. Gyakran megesik ugyanis, hogy a családtagok szétszóródnak, illetve máshova szállítják őket a biztonságuk érdekében, és az azonosítás érdekében fontos, hogy bizonyítani tudjuk személyazonosságunkat. Továbbá érdemes előkészíteni egy „sürgősségi hátizsákot”, amelybe tartós élelmiszert, ruhát, hálózsákot, elsősegélydobozt, higiéniai eszközöket, elemes rádiót, lámpát, mobiltelefont, személyi iratokat és pénzt tanácsos tenni. 
A sürgősségi és katasztrófahelyzetekről további információkat a fiipregatit.ro honlapon, valamint az App Store és Google Play áruházakból letölthető DSU-applikáción keresztül lehet kapni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában