Munkálatok

3 órája

Hamarosan elkészül az Adorján II. ház felújítása

A végéhez közeledik az Adorján II. házon végzett munkálat, amely a belvárosi ingatlanok többéves felújítási programjának a keretében valósul meg.

Forrás: Facebook/Florin Birta

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 2022 áprilisában írta alá a kivitelezési szerződést az Abed Nego céggel az Adorján I. és II. házak felújítására. Utóbbi ingatlan restaurálása 2023 októberében fejeződött be. A két épületre vonatkozó kivitelezési szerződés értéke 2.878.283 lej áfa nélkül.

Forrás: Facebook/Florin Birta

A felújítási munkálatok során kicserélték a sérült vagy deformálódott horganyzott lemezeket (tetőablakok, párkánydíszek és -borítások), szintén kicserélték az ereszcsatornákat és rögzítőelemeket, valamint a különböző dekorációkat, lebontották és helyreállították a ferde, rossz állapotban lévő kéményeket és a fémelemeket is, úgy mint erkély- és ablakrácsok, kampók, kapurácsok. Továbbá újravakolták és újrafestették a homlokzatokat, helyreállították a díszítőelemeket, kijavították és kicserélték a fa nyílászárókat, a kábeleket eltávolították a homlokzatról stb. Hátra maradt az épület földszintjének helyreállítása.
Az Adorján I. ház a Színház (Patrioților) és a Szilágyi Dezső (Moscovei) utca sarkán épült 1903-ban, az Adorján II. ház Pedig a Színház (Patrioților) utca 4. szám alatt 1904–1905-ben. A szecessziós stílusú épületeket Sztarill Ferenc építette Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján.

Forrás: Facebook/Florin Birta

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában