Ismerkedés

1 órája

„Iskolakóstolót” tartottak a művészeti líceumban

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius 

A negyedik osztályos gyermekeket, illetve a szüleiket, valamint más hozzátartozóikat várták egy jó hangulatú „iskolakóstolóra” csütörtök délután a Nagyváradi Művészeti Líceum Petőfi-park melletti épületébe. Lehetett találkozni és beszélgetni a tanárokkal és a diákokkal, bejárni az iskolát, megnézni nemcsak az osztálytermeket, hanem azokat a helyiségeket is, ahol a szakórákat tartják. A díszteremben Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte az érdeklődőket, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy átfogó művészeti nevelésben részesülnek náluk a diákok, melynek egyik különlegessége, hogy a szaktanárok kisebb csoportokban is foglalkoznak a tanítványaikkal. A személyiségük és a tehetségük pedig ezáltal jobban kibontakozik, kiteljesedik, magyarázta az intézmény magyar tagozatának vezetője, aki azt is hangsúlyozta, hogy óraszámban ugyanannyi „rendes” tantárgyat oktatnak a számukra, mint más iskolákban, azonban ezek mellett pluszként jelen vannak a művészeti tantárgyak is, többlettudást biztosítva. A tapasztalatok alapján pedig ezt a diákot nem teherként fogják fel, hanem örömmel vesznek részt a szakórákon, kiválóan teljesítenek a különböző versenyeken, fellépéseikkel pedig gazdagítják a térség kulturális életét.

 

A továbbiakban egy-egy diák mutatta be az egyes hangszerek történelmi hátterét, szerkezeti felépítését, azt, hogy milyen alkotóelemekből tevődnek össze, majd meg is szólaltatták ezeket. Rácz Eliza festészettanár a felvételi kritériumokat ismertette, és néhány rajzot is bemutatott, melyeket művészetis tanulók készítettek. Ezután be lehetett lépni az egyik teremben kialakított úgynevezett láthatatlan színházba, valamint a festészeti és az agyagozó műhelyek „titkait” is fel lehetett fedezni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában