Ajánló

2 órája

Megjelent a VÁRAD folyóirat októberi száma

Sajtóanyag

Az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat ez évi 10. száma jelent meg most, száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót. Jankó-Szép Noéminek és Márton Katalinnak a nagyváradi barokk palotában megnyílt Tandem című közös kiállításán készült fotóreprodukciók illusztrálják, a két alkotót Jakobovits Márta és Tóth Hajnal mutatja be és méltatja. A Familia folyóirat nemrég elhunyt korábbi főszerkesztőjétől, Ioan Moldovantól három versének közlésével búcsúzik a testvérlap, Goron Sándor tolmácsolásában.

A szám további költői: Zsirai László, Oláh József, M. Fehérvári Judit, Márton Károly. Prózai írásokkal Lőrincz György, Fábián Judit, Wessely Gábor, valamint Zentai László van jelen az októberi Váradban, aki szeptember végén távozott az élők sorából. A kiváló debreceni irodalomtörténész, kritikus, Bertha Zoltán írása Illyés Gyula versremekének, az Egy mondat a zsarnokságról címűnek egy – némelyek által félremagyarázott – fordulatát, a „mindenki szem a láncban” állítást elemzi.

A friss Váradban a történettudomány az átlagnál több teret kapott. Fleisz János az aradi vértanúk emléke előtt is tisztelegve mutatja be tanulmányában a nagyváradi születésű Nagysándor József tábornok szerepét Buda 1849. májusi visszafoglalásában, több életrajzi momentumot is felidézve. Fülöp László Egy szokatlan követség a török portán címmel foglalkozik egy érdekes 17. századi politikatörténeti epizóddal. Silviu-Iulian Sana, a régi könyvek szakértője ezúttal a Bihar Megyei Könyvtár gyűjteményében található sematizmusokról (egyházi és világi név- és címtárakról) közöl egy tanulmányt.

A már megszokott „irodalmi keresztrejtvény” mellett – aminek megfejtésével előfizetést lehet nyerni – két recenzió is olvasható a lapszámban: Fried Noémi Lujza Garabonciások Várad felett címmel Bökös Borbála új ifjúsági regényéről ír, míg Lencar Péter a Longlegs – a rém című, az év horrorjának titulált filmet ismerteti.

A kiadvány újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg, előfizetéséről itt lehet érdeklődni: varadszerkesztoseg@gmail.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában