Műtét

3 órája

Megyei premier az intervenciós kardiológia területén

Egy 49 éves sportolót műtöttek meg a Bihar Megyei Klinikai Kórház kardiológiai osztályán. A megyei premiernek számító beavatkozás során egy defibrillátort ültettek be a férfi bőre alá.

Forrás: Bihar Megyei Klinikai Kórház

BN-összeállítás

A férfit ez év áprilisában szállították be a megyei kórházba, miután leállt a szíve egy edzőteremben. A sikeres újraélesztést követően intenzív osztályra került. A betegnél fennállt az újabb szívleállás veszélye, ezért az orvosok egy defibrillátor beültetését javasolták. A beültethető kardioverter defibrillátor egy elektronikus eszköz, amely folyamatosan figyeli a szív elektromos jeleit. Amikor szokatlanul gyors és szabálytalan ritmust észlel, amely szívmegállást válthat ki, rövid, de erős áramütést bocsát ki, amely visszaállítja a normális ritmust. A készüléket a kulcscsont alá, a bőr alatti zsírszövetbe ültetik be. A páciens csak néhány hónappal később döntött úgy, hogy visszatér a javasolt beavatkozásra. Az orvosok a szükséges vizsgálatokat követően szeptember 6-án műtötték meg a sportolót, a megyében így először hajtottak végre bőr alatti szívdefibrillátor-beültetést. A háromórás műtét általános altatásban zajlott, és sikeres volt, a kiváltott szívritmuszavarteszten az implantátum működőképesnek bizonyult. 

Forrás: Bihar Megyei Klinikai Kórház

A lábadozás gyors volt, a beteget már másnap hazaengedték, egyhónapos pihenést és gyógyulást követően a férfi visszatérhetett hétköznapi tevékenységeihez. A beavatkozást követően nem léptek fel komplikációk. Körülbelül hat héttel a beültetés után igazolódott a készülék fontossága, hiszen a páciensnél ekkor egy életveszélyes aritmia lépett fel, ami a defibrillátor nélkül szívleálláshoz is vezethetett volna. A műtétet dr. Dinu Andrei Dragomir, dr. Opincariu Diana, dr. Mester András kardiológus szakorvosok végezték, dr. Mircea-Ioachim Popescu, a kardiológiai osztály főorvosa, illetve dr. Virgil Popa kardiológus szakorvos és dr. Som Zoltán kardiológus támogatásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában