Nyomkövetés

2 órája

Modern monitorozási eszközöket kapott a Bihar megyei rendőrség

A napokban érkezett új nyomkövető eszközökről és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatott Alin Haniș rendőrfőnök a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság székhelyén.

Illusztráció

Törő Enikő

A szerda délelőtti sajtótájékoztatót Alin Haniș, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tartotta Marin Bondar, a Bihar Megyei Határrendészet, és Ioan Bogdan, a Bihar Megyei Csendőrség vezetőjének a jelenlétében. A tájékoztató célja azoknak az eszközöknek a bemutatása volt, melyeket monitorozási célból használnak védelmi határozat, távolságtartási végzés, házi őrizet vagy bírósági felügyelet elrendelésekor. Egyes esetekben az eszközöket nemcsak az elítélt kell „használja”, hanem az áldozat is, mint például védelmi határozat kiadása esetében, amikor a cél az, hogy a támadó távol maradjon az áldozattól. 
Bihar megyébe a szóban forgó eszközök 2024. október 1-jén érkeztek meg. Van köztük bokaperec (esetenként csuklóra teszik), mely egy GPS-alapú eszköz. Ezt bírósági felügyelet alatt, vagy házi őrizetben levő személyek kapják meg, hogy megfigyeljék, az adott személy hol van, betartja-e a rá érvényes szabályokat stb. A bokaperec a rendőrség diszpécsereinek jelez, ha a személy leveszi, vagy elhagyja azt a területet, ahol mozognia szabad, valamint akkor is, ha a szóban forgó eszköz elveszíti a jelet. Bármilyen riasztás esetén a legközelebb lévő hatósági szerv járőrei, ügyeletesei mennek arra a helyszínre, ahol legutóbb jelet kapott az eszköz. Ha csendőrök vagy határrendészek vannak a legközelebb, akkor ők mennek ki a helyszínre, ebben az esetben, amilyen gyorsan csak lehet, egy rendőrcsapat is közbeavatkozik. A bokapereccel kapcsolatos bármilyen nem megengedett művelet bűncselekménynek minősül. 

Abban az esetben, ha védelmi határozat vagy távolságtartási végzés megszegéséről van szó, és az áldozat beleegyezik, utóbbi, valamint az elítélt is kap egy-egy GPS-alapú eszközt. Ebben az esetben akkor érkezik riasztás a rendőrség diszpécserszolgálatához, ha a párosított eszközök túl közel kerülnek egymáshoz, s a diszpécserek azonnal riasztják a hatóságokat – innen a folyamat ugyanaz, mint az előző esetben. Újságírói kérdésre válaszolva a rendőrfőnök elmondta, hogy minden esetben más az a távolság, amikor jelez a GPS, ugyanis ez attól függ, hogy a bíróság mit határoz meg. Védelmi határozatot vagy távolságtartási végzést a legtöbb esetben családon belüli erőszak, vagy más erőszakos, zaklatási cselekedetek miatt adnak ki.
Az említett elektronikus, informatikai monitorozási rendszert egyébként két éve vezették be Romániába, most érkezett el a harmadik, azaz utolsó szakasza, így Bihar megye is kapott modern eszközöket. Újságírói kérdésre válaszolva a rendőrfőnök elmondta, hogy elegendő ilyen eszköz érkezett, amennyiben szükséges lesz, majd pótolják azokat, a meglévőket pedig már szétosztották a megye rendőrkapitányságain. Ezeket kizárólag az elítéltek, vagy áldozatok és támadók esetében fogják használni, akik ügye ezután kerül hozzájuk. A rendszer csak Románia belterületén működik, illetve az eszközök pontos helyzetét a megfigyelő személy alapvetően nem látja, ez csak akkor derül ki, ha riasztás érkezik a diszpécser-szolgálathoz – magyarázta Alin Haniș.

Statisztikák

A témához kapcsolódóan Alin Haniș néhány statisztikai adatot is ismertetett. Mint kiderült, az idei év első nyolc hónapjában 171 ideiglenes védelmi határozatot adtak ki, melyből 60 esetben ez huzamosabb ideig volt érvényes. Ugyanebben az időszakban 1699 olyan esetben léptek közbe a rendőrök, ahol családon belüli erőszakról volt szó, ebből 806 városi, 893 pedig vidéki környezetben történt. 
A testi sértések száma csökkent a 2023-as év ugyanezen időszakához képest, 494-ről 458-ra, azonban a fenyegetések száma 75-ről 84-re nőtt, a védelmi határozat megszegéséinek száma pedig 38-ról 47-re emelkedett. A felsorolt bűncselekményeket illetően 361 eset városi, 379 vidéki környezetben történt, 643 olyan eset volt, amely a lakhelyen, és 97 olyan, amely nyilvános környezetben történt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában