Vitatott

2 órája

Négysávosra bővül a váradi Rulikowski út

Hosszas vita után fogadta el csütörtökön a nagyváradi helyi tanács a Rulikowski út és néhány más út négysávosra bővítésére vonatkozó határozattervezetet. Egyébként a csütörtöki rendes havi ülés a régi testület hattyúdala volt, egy nappal később már megalakult az új összetételű testület.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István
Még egyszer utoljára egy jó nagyot vitázott egymással a hatalom és ellenzék a nagyváradi helyi tanácsban a testület 2020-2024-es mandátumát lezáró utolsó ülésének egyik utolsó napirendi pontjánál. Az előterjesztés a Rulikowski út (az Armatei Române és az Universității utak), valamint a Ceyrat, a Thurzó Sándor és az Atelierelor utcák négysávosra bővítésére vonatkozott. Liviu Mihai Sabău Popa szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos emlékeztetett arra, hogy a helyi tanács 2018-ban a Nagyváradi Egyetemmel partnerségben kidolgozta, majd megszavazta az egyetem kampuszának mestertervét, és az abban szereplő elképzelések teljesen eltérnek a mostani előterjesztésben foglaltakkal. „Az a mesterterv most is érvényben van, nem látom be, hogyan tudnánk megszavazni most másvalamit” – jegyezte meg. Kifejtette, hogy az érvényben lévő mesterterv egyik fő célkitűzése az, hogy az Universității utca által kettészelt kampusz a lehető legegységesebbé váljon, és mintegy harminc százalékkal nőjön a kampusz területe. A mostani terv ennek a célkitűzésnek a szöges ellentéte. A tanácsos a javaslat visszavonását kérte mindaddig, amíg a mesterterv érvényben van. Válaszában Florin Birta polgármester elmondta, hogy a mesterterv egy elképzelés, de nem egy urbanisztikai dokumentáció, ami lehetetlenné tenné azt, hogy a város kidolgozzon egy megvalósíthatósági tanulmányt. Elmondta, hogy a közlekedésrendészet javasolta az említett utak négysávosra bővítését annak érdekében, hogy zökkenőmentessé lehessen tenni abban az övezetben a közlekedést. Elárulta, hogy egyeztettek erről a tervről a Nagyváradi Egyetem rektorával, aki szintén nem értett egyet a négysávosra bővítéssel, de a városvezetés számításba veszi annak lehetőségét hogy a kampuszt kettészelő úton ugyanolyan megoldást dolgozzanak ki, mint a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca és a Nagyvásártér (December 1. park) között, ahol a gyalogosoknak van prioritásuk. Hozzátette, hogy nem a négysávosra bővítés fogja jelenteni ott a problémát, hanem az, hogy fel kell majd számolni egy csomó parkolóhelyet. Ezért fontolgatja a város annak lehetőségét, hogy egy parkolót épít majd a temető közelében. Az ellenzéki tanácsos nem fogadta el a polgármester érveit, és azt kérdezte, hogy miért nem inkább a Fogarasi útra terelik az autóforgalmat, hiszen a temetőbe menő forgalom miatt évente maximum háromszor vannak torlódások, miközben az autóforgalom a Ceyrat utcai lakónegyed kiépülésével nőtt meg jelentősen, márpedig ezt a forgalmat rá lehet terelni a Fogarasi útra anélkül, hogy megbolygatnák az egyetem környékét. Ezek után a polgármester mintegy a közlekedésrendészetre hárítva a felelősséget azt javasolta Sabău Popanak, hogy keresse meg a rendőrséget, és mondja el nekik, hogy talált egy jobb megoldást náluk.

Ekkor bekapcsolódott a vitába Sabău Popa párttársa, Adrian Madar is, aki azt mondta, hogy a Ceyrat utca négysávosra bővítése az Atelierelor és az Islazului utca közötti szakaszon nem egy rossz elképzelés, de az Universității utca megbolygatását ő sem látja helyénvalónak, mert megváltoztatja az ottani városképet, ráadásul tudomása szerint sehol Európában nem történik az meg, hogy négysávos utakat építenek a belváros felé. Florin Birta erre reagálva azt mondta, hogy egy négysávos út létesítése nem azt jelenti, hogy bevonzzák a forgalmat a belvárosba, hanem épp ellenkezőleg, megkönnyítik az autósoknak azt, hogy a belvárosból eljussanak a körgyűrűig. „De nem akarok önnel vitatkozni, mert ez az utolsó tanácsülés, de elemezze a helyzetet: az összes infrastrukturális beruházást, amit Nagyváradon elvégeztek, mindet kifogásolták” – mondta Birta. Ilyen kifogásolt példaként említette a Körös-hidat az Antonio Alexe sportcsarnok mellett, a Sztaroveszky (Magheru) úti és a nagypiac előtti aluljárókat és az új villamosvonalakat, melyek az egyetem mellett haladnak el. Viszontválaszában Adrian Madar tagadta, hogy bármelyik felsorolt infrastrukturális beruházást kritizálta volna, majd hozzátette: „Kérjék meg azokat, akik önöknek ezeket a tanácsokat adták, hogy mutassanak fel akár csak egyetlen példát is arra, hogy négysávos utak épülnek a belvárosban, és akkor önöknek van igaza.” Ezután következett a szavazás: a javaslatot az ellenzéki pártok ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

 

Konkrétumok

Az elfogadott megvalósíthatósági tanulmány a beruházás becsült költségvetését 61.957.737 lejben állapítja meg áfával együtt, a bővítendő utak és útszakaszok hossza összesen 3.028 méter. Négysávosra bővül az Armatei Române utca, az Universității utcának a Fogarasi/Făgărașului út és Ceyrat utcák közötti szakasza, a Ceyrat utcának a Thurzó Sándor és Islazului utcák közötti szakasza. Szélesítik továbbá az Atelierelor utcát, valamint a Thurzó Sándor utcának az Atelierelor utcával való összeköttetést biztosító szakaszát. Az elképzelések szerint az Universității úti Pece-hidat is kiszélesítik, továbbá felújítják a járdákat, a közutakat, a kereszteződéseket, a bicikliutakat, a behajtókat, ugyanakkor rehabilitálják a zöldövezeteket, modernizálják a közvilágítást, áthelyezik a közműhálózatot. Az útszélesítés főként a parkolóhelyek felszámolásával történik. A sávbővítés után körforgalom lesz az Universității és a Ceyrat, az Universității és az Islazului, a Ceyrat és a Lavandei, a Ceyrat és a Ronald Reagan, a Ceyrat és a Thurzó Sándor, az Atelierelor és a Nojoridului utcák kereszteződésében. A kivitelezési időszak 18 hónap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában