Találkozó

2 órája

Pedagógia szakos oktatók országos szakmai találkozóját tartották

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban zajlott október 3-4-én a pedagógia szakirányon oktatók országos szakmai találkozója, melynek nyitóünnepségét csütörtök este rendezték meg.

Ciucur Losonczi Antonius

A rendezvényt azzal a céllal szervezték, hogy hatékony és gyakorlati segítséget nyújtsanak minden olyan erdélyi és partiumi pedagógusnak, aki érintett a témában. A találkozó fókuszában az újonnan induló szakokra (11. osztály) vonatkozó módszertani és gyakorlati kérdések voltak. A megjelenteket Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatója köszöntötte. Felidézte, hogy egy évvel ezelőtt Nagyenyeden gyűltek össze először a romániai magyar pedagógia szakokkal rendelkező középiskolák igazgatói és gyakorlatvezetői, mert szükségét érezték annak, hogy a frissen induló bölcsődepedagógia szak különféle problémái kapcsán –, és mint utóbb kiderült, a tanító-óvónő szak körül – felmerülő kérdésekben is támogassák egymást. Ezt követően fogalmazódott meg a gondolat, hogy a szakot újonnan indító intézmények tanárainak – mint a váradi Ady és a szatmári Kölcsey – módszertani és szakmai tanácsokat tudjanak nyújtani a nagyobb hagyománnyal rendelkező intézmények. Vad Márta ezután felsorolta, hogy milyen iskolák vannak képviselve a mostani találkozón, ezek az Ady Endre Líceum, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Elméleti Líceum, a zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceum és a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző voltak.

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy három évvel ezelőtt a pedagógia szak tulajdonképpen hazatért az Ady Líceumba, hiszen valamikor ebben az épületben működött. Hangsúlyozta: nagy kihívás és felelősség diákokkal, s főleg kisgyermekekkel foglalkozni, hiszen amit nekik tanítanak, ahogyan nevelik őket, az képezi az alapját annak, hogy milyen lesz a jövő társadalma. Ezzel együtt azonban egy gyönyörű hivatás, sok pozitív élménnyel. Szőcs Ildikó, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének az alelnöke üdvözölte a kezdeményezést. Kijelentette: az RMPSZ elnöksége örömmel karolta fel anyagilag is az ötletet, annak reményében, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a jövő társadalma élhetőbb legyen, cselekvő, öntudatos, jól képzett polgárokkal. Szabó Ödön, a Képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke megjegyezte: büszke arra, hogy az ő előterjesztése nyomán kerültek be az oktatási hálózatba a bölcsődék is, illetve amíg az RMDSZ kormányon volt, és Cseke Attila vezette a fejlesztési minisztériumot, azalatt indult be a Szent Anna bölcsődeépítési program.
A beszédek után bemutatták a Nagy-Pető Réka és Fechete Erika szerzőpáros Módszertani útmutató a bölcsődei neveléshez című könyvét, majd be lehetett járni az Ady Endre Líceumot. Pénteken műhelyfoglalkozásokkal folytatódott a szakmai tanácskozás.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában