Megemlékezés

2 órája

Szacsvay Imre mártírjegyzőre emlékeztek Nagyváradon

Az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezete, együttműködve a történelmi magyar egyházakkal és a Szacsvay Imre Általános Iskolával, október 24-én, csütörtök délután emlékműsorral tisztelgett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc országgyűlése mártír jegyzőjének halála 175. évfordulója alkalmával.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Az emlékezőket Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese köszöntötte. Ezután emlékműsor következett a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjainak közreműködésével. Kocsis Lurka Pósa Lajos: Mit olvasol, édes fiam? című versét szavalta, majd gondolatok hangzottak el Szacsvayról Nagy Dávid, Blága Ákos, Furak-Pop Júlia és Simonka Patrik diákok részéről. Végül pedig a tanintézet gyermekkórusa szolgált.

Ünnepi beszédében Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke az elv- és értékszerű döntések fontosságát emelte ki. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékezet idén kerek évfordulókat, emlékpillanatokat jelez Szacsvay Imre kapcsán. Nyilván első körben az jut eszünkbe, hogy 175 éve végezték ki. A mi hősünk, hiszen ennek a térségnek volt az országgyűlési képviselője – Váradolaszi és Újváros küldöttjeként lett honatya. Amikor pedig az akkor itt élőket képviselte, lánglelkű szónoknak, igazi magyar hazafinak tartották őt. Nem véletlen tehát, hogy nem ijedt meg, amikor a szabadságharc kezdetén a függetlenségi nyilatkozatot alá kellett írni. Sejteni lehetett, hogy ebből majdan baj lehet, mégis ő kérte, hogy megfogalmazza, és lássa el a kézjegyével, hitelesítve ezt a dokumentumot jegyzőként. Halála után nagyon hamar kialakult a kultusza, Jókai Mór például A kőszívű ember fiai című regényében Baradlay Jenő alakját Szacsvayról mintázta – magyarázta Szabó Ödön. Megjegyezte: kerek évfordulója van ugyanakkor annak is, hogy a város 120 éve nevezett el utcát a mártírjegyzőről, illetve két évtizede állított az RMDSZ szobrot neki Biharsályiban. „Egy olyan fiatalemberről beszélünk, aki becsülettel és tisztességgel képviselte a települését, és mindig harcolt az eszmékért. Nem a népszerű eszmékért, hanem az értékalapú eszmékért” – fogalmazott az RMDSZ politikusa. 

Hangsúlyozta: napjainkban is fontos, hogy odafigyeljük az igazi hőseinkre, akik ebben a városban éltek valamikor, és életük egy pillanatában úgy döntöttek, hogy nem a könnyebbik utat választják. A kérdés azonban az, hogy ha most élne, bekövetnénk-e Szacsvayt a közösségi oldalakon? Mert az értékszerű dolgokat nem mindig lájkolják az emberek, hiszen nem biztos, hogy azok „poénosak” vagy „menőek”. Holott az az igazi elvszerű és értékes, ha megvédjük a gyengébbeket, ha kiállunk és harcolunk ügyekért, még akkor is, ha ez nem mindig egyszerű, vagy kilátástalannak, reménytelennek tűnik elsőre. „Ezért olyan személyiség Szacsvay, akit érdemes lenne követni a Tik-Tokon, a Faecebookon és az Instagramon” – jelentette ki Szabó Ödön.  
Meleg Vilmos színművész Juhász Gyula: Vértanúink című költeményét adta elő, majd koszorúzásokkal ért véget a megemlékezés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában