Turné

5 órája

Zenei különlegesség Nagyváradon is

Októberben az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vendégül látja a nyolctagú korzikai Ensemble Tavagna együttest, akik a Szászcsávási Dalárdával együtt öt állomásos koncertsorozaton vesznek részt Erdélyben és Partiumban.

Sajtóanyag

Korzika szigetén a földrajzi elzártság és a történelem fordulatai egyedülálló énekes többszólamúságot alakítottak ki az évszázadok folyamán. Ezt a páratlan hagyományt az 1970-es években a revival a kihalás széléről mentette meg az utókor számára. Ma a korzikaiak autonómiájának, kulturális önazonosságának egyik fő sarokköve az a – férfiak által előadott – többszólamú énekstílus, amelynek gyökerei az egyházzenéből erednek ugyan, ám repertoárja világi dallamokban, népdalokban is gazdag. Ezek a különleges, érzelmektől feszülő, szívfacsaró dallamok ritkán csendülnek fel hazánkban. Az Ensemble Tavagna a műfaj legjobbjai közé tartozik.
A turné koncertjein a korzikai együttes Erdély voltaképpen egyetlen valóban hagyományos többszólamú énekes formációjával, a Szászcsávási Dalárdával lép színpadra, s ereszkedik alá az apáról fiúkra szálló énekszólamok közé, hogy a világ forgását egy rövidke időre megállítsák, és az őket hallgatók elcsendesülhessenek, és megerősödjenek lélekben, identitásban. Szászcsávás, Marosvásárhelytől 30 km-re délnyugatra fekszik. A Kis-Küküllő völgyének, bal partján egy észak-déli fekvésű harántvölgy ölén terül el a magyar és cigány lakosságú kistelepülés.
A szászcsávási többszólamú énekhagyomány eredete a XVIII-XIX. század fordulójára vezethető vissza. Ekkor kezdte idősebb Belle József kántortanító az egyházi énekekhez betanítani azt a középkori eredetű többszólamú éneklésmódot, ami az azóta eltelt időben folklorizálódott, és kivételes hagyományként él a magyar nyelvterületen. 1837. február 12-ét említik először, amikor a templomavatási ünnepségen megszólalt a csávási kórus. A falu lakói a kottát nem ismerik, a szólamszerkesztés elveit azonban a környezetükből tanulják el, és alkalmazzák ösztönösen akár újonnan megismert dallamokra is. A szólamban éneklés spontán körülmények között mindig improvizálva történik; az énekesek saját hangterjedelmük, pillanatnyi hangulatuk és az alkalmi kórus összetétele alapján több szólamban is képesek lehetnek énekelni. A szólamok szerkesztése bizonyos egyszerű alapelvek betartása mellett a körülményekhez alkalmazkodva történik. 
Az öt állomásos koncertsorozat helyszínei: október 10-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király templomban; október 11-én, pénteken 20 órétól Csíkszeredában, a Millennium templomban; október 12-én, szombaton 18.30 órától Marosvásárhelyen, a Vártemplomban; október 13-án, vasárnap 18 órától Kolozsváron a Belvárosi Unitárius templomban. A turné utolsó állomása Nagyváradon lesz október 14-én, hétfőn. Városunkban csak az Ensemble Tavagna lép majd fel 18 órától várad-réti református templomban. A műsor szerkesztői: dr. Salamon Soma, dr. Kelemen László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában