Liga II

2020.05.13. 16:48

László Bálint nekiesett a szövetségnek

László Bálint, a másodosztályú román labdarúgó-bajnokságot tizenegy pontal vezető Aradi UTA vezetőedzője nagyon kiakadt a Román Labdarúgó-szövetség azon ajánlatára, hogy a II. ligát a bajnoki tabella első nyolc helyén álló együttes fejezze be, illetve döntse el, melyik lesz az első, amely egyenes ágon az élvonalba jut, illetve a második, amely osztályozót játszhat a feljutásért.

Mindezt a FRF úgy oldaná meg, hogy az említett együttesek pontjait megfelezné, és ezen táblázattal folytatódna a pontvadászat.

„Mindenki az UTA ellen ven!” – fakadt ki tegnap a liga2.ro honlapnak adott interjújában László Bálint, az Aradi UTA vezetőedzője, aki szerint az összes, a feljutásban még reménykedő együttes az aradi ellen van, minden áron próbálják letaszítani a képzeletbeli trónról az UTA alakulatát, amely a március eleji sportesemények befagyasztásakor tizenegy ponttal vezette a II. Liga táblázatát. A sorozatban érdekelt lehetett volna a Nagyváradról „elszármaztatott”, majd Târgu Jiuban játszatott Viitorul Pandurii – élen a váradi szakvezető Cristian Lupuțcal –, de az együttes a tizenegyedik helyen várta a bajnokság befejezését, esetleges folytatását, így Lupuț egyelőre nem bízhat a közeljövőbeli folytatásban.

Bízik ugyanakkor László Bálint, aki szerint a FRF versenybizottsága egy olyan forgatókönyvet akar elfogadni, amely szerint a bajnoki tabella első nyolc-kilenc helyén található együttes fejezze be, illetve döntse el, melyik lesz az első, amely egyenes ágon az élvonalba jut, illetve a második, amely osztályozót játszhat a feljutásért. Mindezt a FRF úgy oldaná meg, hogy az említett együttesek pontjait megfelezné, és ezen táblázattal folytatódna a pontvadászat. László szerint „ez minősített lopás! Ezzel a döntéssel kinevettetik magukat egész Európában. Örülnék, ha bátorságuk, méltóságuk, de leginkább épeszű érvelésük lenne a döntésükre. Az UTA nem fogadja el, hogy becsapják! Mi a pályán értük el azt, hogy tizenegy ponttal megelőzzük a második helyezettet, ezzel a döntéssel a mi és a labdarúgók egyéves nagyon kemény munkáját tipornák a sárba” – nyilatkozta László Bálint edző.

Semmi logika

„Tisztában vagyok azzal, hogy mindannyian nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül, azt is tudom, hogy ebben az időszakban a labdarúgó-döntéshozók kötelesek bizonyos példátlan döntéseket hozni, legalábbis a verseny folytatása szempontjából. Ebben az összefüggésben lenyűgözve látom, hogy a II. Liga egyes klubjainak képviselői miként lépnek nyilvánosságra, és támogatják a pontszámok megfelezését, és azt, hogy egy hétfordulós rájátszás döntsön a bajnokról! Ebben pedig semmi logika nincs. Elképzeltem, hogy mit szólna ahhoz az angol labdarúgó közvélemény, ha tegyük fel Frank Lampard kijelentené: a Premier League újraindításának legmegfelelőbb módja az lenne, hogy felezzék meg a pontokat, és legyen rájátszást. Valaki belemenne ebbe. Válaszolok én: soha, senki!” – fakadt ki az aradiak trénere.

A szakember lopásról beszél az érintett ügyben: „véleményem szerint, egy nagyon fontos részletre is szeretnék rámutatni. Egy ilyen rendszer alkalmazása, a pontszámnak megfelezése a hatályos sportszabályok megkerülésével törvényt sért, a sportérdemek fogalmát sérti, és azt hiszem, nevetségessé tenné a román labdarúgást európai szinten! Remélem, hogy az FRF tisztviselői helyesen döntenek, különösen mivel az UTA egyértelműen kifejezte azon kívánságát, hogy ez a bajnokság fejeződjön be, de nem úgy, hogy ellopják a pontjainkat”.

Mi történne

A jelenlegi helyzet szerint a bajnoki tabellán az UTA csapatának 50, a második helyezett Mioveni-nek és a Turris Oltul Turnu Măgurele együtteseinek egyaránt 39 pontja van, őket követi sorrendben a Campionii FC Argeș, a Petrolul Ploiești (egyaránt 38 pont), a Bukaresti Rapid és a szintén fővárosi Metaloglobus (37 pont). A lehetséges nyolcadik csapat a 33 pontot gyűjtött SCM Gloria Buzău vagy a Konstancai Farul lehetne. Hogy nézne ki a tabella pontfelezés esetén? 1. UTA 25, 2. Mioveni 20, 3. Turris Oltul 20, 4. Campionii FC Argeș 19, 5. Petrolul Ploiești 19, 6. Rapid 19, 7. Metaloglobus 19, 8-9. SCM Gloria Buzău és Konstancai Farul egyaránt 17 ponttal.

Borítóképünkön: László Bálint

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában