Euro 2024

2024.06.20. 18:13

Egy véleményes gól is kellett a német győzelemhez

A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-s vereséget szenvedett a házigazda németektől az Európa-bajnokság A csoportjának szerdai mérkőzésén Stuttgartban, így roppant nehéz helyzetbe került a továbbjutás szempontjából.

Jósa Attila

Lendületesen kezdett a magyar labdarúgó-válogatott a házigazda elleni szerda esti találkozón, Bolla beadására Sallai csapott le a 22. másodpercben, de Neuer az utolsó pillanatban tisztázni tudott. A folytatásban is fegyelmezetten játszottak a magyarok, bár intő jel volt az a pillanat, amikor Havertz erőszakosan áthúzta magát Orbánon, majd pár méterről Gulácsit találta el. Makkelie játékvezető sípja néma maradt, ahogy a 22. percben is: Orbán szerzett volna labdát Gündogantól, a két játékos ütközött, ennek következtében a magyar védő kibillent egyensúlyából, s ráesett a labdára. A pillanatra meg is álló, az esetnél nem is a labdára összpontosító Gündogan eszmélt a leghamarabb, egy csellel letérdeltette Gulácsit, akinek a térdéről épp Musiala elé pattant a labda. A támadó azonnal lőtt, s Fiola lábáról a léc alá vágódott a labda (1–0). A gólt érthetetlen módon a VAR sem érvénytelenítette, de ez sem szegte kedvét a magyar csapatnak. A 26. percben Neuer védte hatalmas bravúrral Szoboszlai jobb felsőbe tartó szabadrúgását, három perccel később pedig Tah vetődött bele a Liverpool játékosának 11 méterről ellőtt labdájába. Az első félidő utolsó percében Sallai Roland a kapuba fejelt, csakhogy előtte már lest jelzett az asszisztens. Fordulás után is a magyar csapat kezdett aktívabban, igazán nagy helyzetig azonban csak a 60. percben jutott: Sallai remek cselek után ballal középre adott, Varga Barnabás viszont egy méterrel a jobb felső sarok fölé fejelt. Gündogan a 67. percben döntötte el a pontok sorsát, miután Mittelstadttól kapott remek labdát, amit 11 méterről lőtt a kapuba. A második gól megfogta a magyarokat, s kissé hitehagyottan próbálkoztak. A magyar válogatott legközelebb június 23-án, vasárnap 22 órától a skót csapattal találkozik az A csoport utolsó fordulójában. 

Rossi élesen kritizált 

„Én nem szeretem kommentálni a játékvezetők teljesítményét, de szerintem mindenki látta, mi történt. És ezen a szinten ez nem megengedhető. Top szinten játszunk, van VAR, és ugyanez a helyzet megvolt a német tizenhatoson belül is, az pedig fault volt. Akkor a mi oldalunknál miért nem volt szabálytalan? Nem hiszem, hogy Németországnak kell ez a fajta rásegítés erről az oldalról, de azt kell mondanom, hogy ma a bíró nyújtotta a legrosszabb teljesítményt. Egyébként különös helyzet volt, mert mi is kérdeztük magunktól: miért esett el Willi? Németország megérdemelte a győzelmet, de ahogy megnyerték ezt a meccset, az tisztességtelen.” Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) honlapján semmit sem írnak a vitás esetről, olyan, mintha meg sem történt volna. Az Origo ugyanakkor az UEFA oldalán kutakodva azt is kiszúrta, hogy az olasz szakember nyilatkozatából kikerült az a rész, ahol a holland játékvezető ténykedéséről beszélt.

Jegyzőkönyv

Németország – Magyarország 2–0 (1–0). 
Stuttgart, Mercedes-Benz Aréna, 54.000 néző. 
Vezette: D. Makkelie (holland) 
Gólszerző: Musiala (22.), Gündogan (67.) 
Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich (Can, 72.), Kroos – Musiala (Führich, 72.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (Sané, 58.) – Havertz (Füllkrug, 58.). 
Szövetségi kapitány: J. Nagelsmann 
Magyarország: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai M. – Bolla (Ádám, 75.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 75.) – Sallai (Csoboth, 87.), Szoboszlai – Varga B. (Gazdag, 87.). 
Szövetségi kapitány: M. Rossi Sárga lap: Varga B. (23.), Rüdiger (27.), Mittelstädt (89.), Szoboszlai (90+3.), Rossi (90+3.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában