Vízilabda

2024.09.15. 17:57

LEN-bajnokok ligája: 11 év után jutott újra főtáblára a VSK

A Bajnokok Ligája csoportkörében a Waspo Hannover, a Novi Belgrad és a Bukaresti Steaua lesznek a váradi vízilabdázók ellenfelei.

Jósa Attila

Petar Kovacevic jött, látott és győzött: a montenegrói szakember irányításával 11 év után ismét a LEN-bajnokok ligája főtáblájára jutott a Nagyváradi VSK vízilabdacsapata. A piros-kékek remekül kezdték a LEN-bajnokok ligája előselejtezőjének C csoportját a Ioan Alexandrescu Uszodában. A torna nyitómérkőzésén, csütörtök este, a nagyváradiak a török Enka Isztambul csapatával kerültek szembe, amelyet meggyőző, 12 gólos különbséggel, 20–8-ra (2–1, 8–3, 4–3, 6–1) sikerült felülmúlniuk. A találkozón Belényesi Dávid vitte a prímet, a fiatal játékos öt alkalommal zörgette meg a törökök hálóját.

A torna második napján, pénteken az utóbbi évek egyik legfényesebb győzelmét aratta a váradi gárda, miután 8–7 (3–4, 1–1, 3–1, 1–1) arányban nyert a Spandau Berlin ellen. Kovacevic számára különleges mérkőzés volt a pénteki, mivel korábban 8 éven át volt a Spandau trénere, de a váradiak veterán játékosa, Tiberiu Negrean is megfordult a német rekordbajnoknál pályafutása során. A második negyed elején nehéz helyzetbe került a váradi alakulat, Vancsik Leventét ütés miatt végleg kiállították, a piros lap mellett így négy percig emberhátrányban játszott csapata. A center ráadásul kétmeccses eltiltást is kapott az eset után, így nem játszhatott a torna többi mérkőzésén. A németek ellen Belényesi, Gusarov és Gardasevic 2-2, Negrean és Vancsik pedig 1-1 gólt vállalt, de a győzelemhez szükség volt Lazar Dobozanov fantasztikus védéseire is: a szerb hálóőr az utolsó másodpercekben kétszer is biztosnak tűnő góltól mentette meg csapatát.

Szombaton a harmadik győzelmét is megszerezte a VSK, miután ellentmondást nem tűrő játékkal 11–8-ra gyűrték le a PAOK Szaloniki csapatát. A korábban, szombat délben rendezett 3. fordulóban a VSK pihent, így a csapat tagjai a lelátóról figyelték, ahogy a Spandau hatalmas meglepetésre 9–7-re legyőzte a Bresciát. Az olaszok veresége miatt így az utolsó fordulóban akár hármas holtverseny is kialakulhatott volna az élen. 

A váradiak, ha elejét akarták venni a számolgatásnak, legalább egy döntetlent kellett elérjenek vasárnap délben a Brescia ellen. Az olaszok elleni meccsre mintegy 600 néző látogatott ki a Ioan Alexandrescu Uszodába. A vendégek két gyors góljára Gusarov válaszolt a találkozó elején. A végig kiélezett mérkőzésen a csapat tavalyi gólkirálya, Gardasevic vette a vállára a csapat szekerét, a montenegrói 5 góllal terhelte az olaszok kapuját, mellette Belényesi és Gusarov volt eredményes. A záró negyed elképesztő izgalmakat tartogatott, az utolsó 30 másodpercben a Brescia a kapusát is előrehozva támadott a győzelem megszerzéséért, de Dobozanov védései a BL-főtáblájára repítették a VSK-t (7–7). A meccs büntetőpárbajjal zárult, melynek a továbbjutás szempontjából már nem volt jelentősége, de a váradiak ebben is jeleskedtek (14–13). A VSK így 11 év után kvalifikálta magát a LEN-bajnokok ligájába, legutóbb a 2013/2014-es idényben, Dorin Costrăş edző első mandátuma alatt sikerült ez a bravúr.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában