Tájékoztató

2024.07.08. 08:54

Hasznos tanácsok a nyári időszakra

Itt a vakáció, a nyaralás és nem utolsósorban a nyári hőség időszaka, amelynek elsősorban a jókedvről, a pihenésről és a feltöltődésről kellene szólnia. Ennek érdekében A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság néhány hasznos tanácsra hívja fel a figyelmet, amelyeknek betartásával elkerülhetők a nemkívánatos kellemetlenségek.

Fotó: Illusztráció, iStock

BN-összeállítás

Kerüljék a szabadban való tartózkodást, napozást 11 és 16 óra között, amikor az UV-sugárzás a legmagasabb. Vonuljanak árnyékba ebben az időszakban, elkerülve ezáltal a napszúrást. Használjanak  naptejet: vigyenek fel bőrükre legalább 30-as faktorszámú naptejet 30 perccel azelőtt, hogy kimennének a szabadba, ezt ismételjék meg kétóránként, illetve fürdés után. A hat éven aluli gyerekeket tilos direkt napfénynek kitenni! A hat éven felüli gyerekek esetében használjanak magas faktorú (50) naptejet a termék leírása szerint. 
A medencében, folyóban, tavakban való fürdőzés sokak számára jelent felfrissülést ebben az időszakban, azonban fontos bizonyos óvintézkedéseket betartani. Csak biztonságos, arra kijelölt helyeken fürdőzzenek! Figyeljenek az áramlatokra, legyenek tisztában az úszási lehetőségekkel és a lehetséges veszélyekkel! Tartsák be a strandok, aquaparkok biztonsági szabályait! Tartsák be a higiéniai szabályokat ezeken a területeken! Kerüljék a fürdőzést, amennyiben sérüléseik, bőrgyógyászati problémáik, nyílt sebeik vannak. Fürdőzés előtt és után zuhanyozzanak le, eltávolítva ezáltal egyrészt a szennyeződéseket, másrészt a fürdőzés után az ásványi maradványokat. Ügyeljenek a gyerekekre! Őket akkor is szemmel kell tartani, ha sekély vízű medencében tartózkodnak, ne tévesszék őket szem elől egy percre sem! Fürdőzéskor használjanak megfelelő védőfelszereléseket! Termálvizes fürdőzés előtt a krónikus betegségben – érrendszeri panaszok, magas vérnyomás, cukorbetegség – szenvedőknek ajánlatos kikérni az orvos véleményét. Tizenöt-húsz percnél ne tartózkodjanak tovább a termálvizes medencében, tartsanak rendszeres szüneteket, bizonyosodjanak meg róla, hogy a víz hőmérséklete megfelelő az önök számára. Bizonyos termálvizes fürdők esetében gyerekek nem mehetnek a medencébe. A kiszáradás megelőzése érdekében fogyasszanak legalább két liter vizet naponta! Kerüljék az édes, feldolgozott üdítőitalokat, az alkohol- és a túlzott koffeinfogyasztást. Részesítsék előnyben a könnyű, kalóriaszegény friss étkeket, zöldségeket, gyümölcsöt. Kerüljék, illetve korlátozzák a túl zsíros, valamint édes ennivalókat. A meleg időszakban gyakoribbak az ételmérgezések, ennek megelőzése érdekében tárolják az ételt megfelelő hőmérsékleti és higiéniai körülmények között! 
Viseljenek kalapot, napszemüveget, illetve világos színű, vékony és kényelmes ruhadarabokat. Utóbbiak közül legjobb választás a len és pamut anyagokból készült ruházat, kerüljék a szintetikus anyagokból készült viseletet.
A hőség káros hatásainak leginkább a gyerekek, a kismamák, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve, de bárkit megviselhetnek a magas hőmérsékleti értékek. Amennyiben valaki rosszul lesz a hőségtől, a következőképpen segíthetünk: vezessük/vigyük őt egy árnyékos helyre, hintsük meg hideg vízzel; a légzés és a véráramlás támogatása érdekében engedjük ki a szoros ruhadarabokat: gomboljuk ki a ruházatot, engedjük meg a nadrágszíjat, lazítsuk meg a nyakkendőt; amennyiben a rosszul lett személy eszméleténél van, adjunk neki folyadékot; esetenként kérjünk segítséget a 112-es sürgősségi telefonszámon.


     
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában