Utazás

2024.07.17. 08:33

Révfülöpön jártak a réviek

BN-összeállítás

Az elmúlt hétvégén Dorel Cosma polgármester és Hasas János alpolgármester vezetésével 20 fős révi delegáció látogatott el a magyarországi Révfülöpre. A település, a környék látnivalói mellett a partiumi vendégek a Balaton-parti konyha ínyencségeivel is megismerkedhettek. Révfülöp a Balaton tó északi partjának festői szépségű természeti környezetében, a 274 méter magas Fülöp-hegy lábánál található, közel 1300 lélekszámú üdülőtelepülés. A település XIX. századtól használt mai neve a Pilip, azaz Fülöp személynévből és a koraközép-kori révátkelőből ered. A Fülöp és Balatonboglár közötti relatív közelség (5,2 km) természetes előnyét kihasználva a révátkeléssel kötötték össze az eltérő gazdasági adottságokkal rendelkező tóparti területeket. A kiterjedt szőlőművelésnek a XIX. század utolsó harmadában a filoxéravész, azaz szőlőgyökértetű pusztításai vetettek véget. A szőlőbirtokosok elszegényesedése a területek, présházak és pincék eladásával járt, s ekkortól indult meg Révfülöp újbóli fejlődése. Lelkes balatoni lokálpatrióták felkarolták a település fürdő- és üdülőhelyi fejlesztését. Kedvező természeti adottságainál és festői szépségénél fogva Révfülöp a század végére egyre keresettebb nyaraló- üdülőhellyé vált, ahol főleg tanárok, tudósok, gyárosok, katonatisztek, állami tisztviselők telepítettek ismét szőlőültetvényeket és építették fel villáikat, nyaralóikat. Manapság a világ az onnan közvetített Balatoni Nyár műsorról, illetve a településről induló, a "magyar tenger" átúszásával köti össze Révfülöp nevét.

Tizenkét évvel ezelőtt Hasas János révi alpolgármester és Papp Csaba református lelkész elindított egy olyan kezdeményezést, amelynek célja az volt, hogy a Rév nevű települések egymásra találjanak. Azóta a Révről elszármazottak találkozójára, a Sóvám ünnepségekre Kondor Géza révfülöpi polgármester vezetésével minden évben érkezik egy-egy delegáció a Sebes-Körös menti településre, míg a réviek valamelyik helyi fülöpi rendezvényen vesznek részt. Csütörtök délután a fülöpi Matróz Panzióban a vendégeket Kondor Géza helyi polgármester üdvözölte, ismertette a tervezett programokat, majd kihasználva a jó időt a csoport a település strandján élvezte a 27 C fokos Balaton vizét. A Balaton volt a főszereplő a következő napon is. Pénteken délelőtt a vendégek egy 110 éves kétárbócoson jutottak át a túlsó partra, Balatonboglárra, és ismerkedhettek meg a helyi stranddal és a térség hajózási történelmét felelevenítő Balaton Csavargőzös Műemlékhajóval. Szombaton délelőtt a közeli Dörgicsén jártak a réviek. Itt Kaáli Géza orvosprofesszor autómúzeumát tekintették meg. Prof. dr. Kaáli Nagy Géza a szegedi orvosi egyetem elvégzése után 1969-ben emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. Később onnan irányította a híres Kaáli Intézetet, amelyben harmincezer lombikbébi fogant meg Magyarországon. Miután az állam megvásárolta az intézményt, autómúzeumot létesített. A több épületben kiállított 130 autó, motorbicikli között a szocialista érából a Dacia 1310 személyautó is jelen van.

Délután a révi vendégek és a vendéglátók a Sümegi Várat, Magyarország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődjét látogatták meg, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. Az anyaországban az újkorban elsőként itt elevenedett meg a középkort megidéző lovasjáték, amelynek részeként lovagi tornát is láthatott a közönség. Az este megkoronázásaként a lovas program után hangulatos Nagy Lovagteremben fogyaszthatták el a vendégek a kornak megfelelő formában, az ízekben gazdag jellegzetes zamatú középkori lakomát. A lakoma ideje alatt cigányzene szólt, s jelmezbe öltözött vitézek és várúrhölgyek szolgálták ki a vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában