Elemzés

2024.09.17. 15:27

Társadalmi vitát kezdeményez a cégek egyesülete

Ciucur Losonczi Antonius

Egy grafikonokkal és ábrákkal teletűzdelt elemzést ismertetett ma délben Liviu Sav üzleti tanácsadóval közösen tartott sajtótájékoztatóján Dan Octavian, a Bihar Megyei Cégek Egyesületének (AFB) elnöke. A tanulmány különböző, rendelkezésre álló nyilvános adatok (úgymint a foglalkoztatottak száma, üzleti forgalom, munkatermelékenység, profitráta stb.) alapján átfogó összegzést kínál a Bihar megyei kis- és közepes vállalkozások (KKV-k), illetve nagyvállalatok gazdasági helyzetéről, összehasonlítva a közép-erdélyi, az észak-nyugati és a nyugati fejlesztési régiókhoz tartozó többi tizenöt megyében működő hasonló méretű cégek eredményeivel.

Dan Octavian kifejtette: a diagnózis elkészítésével az volt a céljuk, hogy társadalmi vitát kezdeményezzenek. Ennek megfelelően néhány héten belül egy közvitát fognak szervezni, melyre meghívnak nem csupán vállalkozókat, hanem a közintézmények vezetőit is. Reményeik szerint az ott elhangzó javaslatok, észrevételek, valamint a bemutatott elemzés figyelembe vételével összeállítanak majd egy intézkedéscsomagot, mely egy hosszú távú fejlesztési stratégia alapját fogja képezni, magyarázta az egyesület elnöke. Amúgy az elemzésből Dan Octavian azt a következtetést vonta le, hogy a kis- és közepes vállalkozások jelentik a Bihar megyei gazdaság motorját, főleg ami a munkahelyteremtést és a társadalmi stabilitás biztosítását illeti. Ugyanakkor szerinte meg lett cáfolva az a negatív mítosz, miszerint Bihar megye a szürke- és a feketegazdaság Mekkája, mely állítását azzal indokolta, hogy a többi megyében tevékenykedő cégeket is hasonló adójogkövetés jellemzi. (Ezt a véleményét a jelenlevők közül többen kétkedve fogadták, megjegyezve: előfordulhat, hogy ez csupán annyit jelent, hogy máshol is vannak adócsalók.) Dan Octavian szerint ugyanakkor az elemzés fényében az az állítás sem állja meg a helyét, hogy Bihar megyében szárnyal a gazdaság, minden nagyszerű, és csak a külföldi tőke beáramlása generálhat jólétet. Mint ahogyan az sem igaz, hogy csakis közberuházásokkal lehet emelni az életszínvonalat, vélekedett.

Bihar megyében egyébként 48 nagy-, valamint 31 ezer kis- és közepes vállalat fejt ki tevékenységet, a munkavállalók száma pedig megközelíti a 120 ezret.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában