Közlemény

2 órája

Hamarosan beindul a fűtés Nagyváradon

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat már készül a téli szezonra, ha még jobban lehűl a levegő, beindítják a fűtést. A rendszer mindenesetre már fel van töltve.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az elmúlt napokban meglehetősen lehűlt a levegő Nagyváradon, a lakosság egy része már várja, hogy beindítsák a fűtést a városban, ehhez azonban több feltételnek teljesülnie kell. Egyrészt törvény írja elő azt, hogy a közszolgáltatók csak azt követően indíthatják be a fűtést, ha három egymást követő éjszaka a kinti hőmérséklet 10 Celsius fok alá süllyedt. „A múlt héten csak egy éjszaka volt 8,4 Celsius-fok hőmérséklet. Az időjárás-előrejelzések nem jósolnak hasonló időt a következő tíz napra, de készülünk a fűtés megkezdésére” – mondta a Bihoreanulnak Călin Ungur, a Hőszolgáltató igazgatója. Az előkészületek mindenesetre már megtörténtek. A múlt héten feltöltötték a hálózatot a tömbházakban, és most várják a még zajló munkálatok befejezését, és ez a másik feltétel, aminek teljesülnie kell.
Munkálatok
A legfontosabb jelenleg is zajló munkálat a II. számú fővezeték elköltöztetése a Körös (Tudor Vladimirescu) utca és a Vitéz (Decebal) út kereszteződéséből, ahol az új közúti aluljáró épül. „Ez az egyetlen munkálat, ami aggodalomra adhat okot. A vezeték több ezer fogyasztót lát el hőenergiával Nagyvárad központjának egy részén, valamint a Cantemir út és a Horea utca övezetében” – fogalmazott Ungur. Hozzátette, hogy a kivitelező vállalta azt, hogy október 15-ig befejezi az ottani munkálatokat, amit realista határidőnek nevezett a főigazgató. „Reméljük, hogy nem kell hamarabb beindítanunk a fűtést. A kivitelező biztosított minket arról, hogy október 15-ig befejezi a munkát. Egyébként az elmúlt két évben nem kapcsoltuk be korábban a fűtést” – jelezte Ungur. 2023-ban a Hőszolgáltató október 17-én, az azt megelőző évben pedig október 19-én indította be a távfűtést. Egyébként szintén már a végéhez közeledik a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Váradszőllős lakónegyed egy részében. A 107 millió lejes összköltségvetésű, uniós finanszírozással megvalósított beruházás keretében fúrtak egy kutat a Meiului utcán, ebből nyerik ki a fűtéshez használt termálvizet, továbbá kicseréltek 11 kilométernyi szekunder vezetéket, hat hőközpontot felszámoltak, helyettük 277 mini hőközpontot szereltek be minden lépcsőházhoz. „A munkálatok 99 százaléka befejeződött. Október végén befejeződnek anélkül, hogy ez érintené a fogyasztókat akkor, amikor a fűtés be lesz kapcsolva” – ígérte Marius Moș, a projektet irányító nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóság vezetője. A nyáron csak a meleg víz előállítására használták a mini hőközpontokat, azaz hőmodulokat, melyeket ezen a télen fogják először a lakások fűtésére használni. „Az elmúlt években, miután a fővezetékek 90 százalékát felújítottuk, nem volt olyan meghibásodás, amely nagyszámú fogyasztót érintett volna. A most következő télen sem számítunk ilyesmire” – mondja Călin Ungur. A vállalathoz eddig a hálózat végén lévő fogyasztóktól érkeztek panaszok arra vonatkozóan, hogy hozzájuk már nem ér el a fűtés, a jövőben, mivel a fűtést a lépcsőházakban állítják elő, ez a probléma magától megszűnik – magyarázta Ungur.
Ár
Mint minden évben, a lakosságot a mostani fűtésszezon megkezdése előtt is az a kérdés foglalkoztatja, hogy mennyibe fog kerülni a családi kasszának ez a szolgáltatás. A nagyváradi önkormányzat az elmúlt években több mint 200 millió eurót fektetett be a fűtési rendszer korszerűsítésébe, ennek ellenére az elmúlt hét évben a nagyváradiak évről évre egyre többet fizettek a hőenergiáért, az ár tavaly novemberben elérte a 397,25 lej/gigakalóriát. Az idén a földgáz ára nem indokolná a hőenergia drágulást, hiszen mint azt Ungur elmondta: „A tavaly 140 lej/MWh szabályozott áron vettük a gázt, idén a tarifa 120 lej/MWh-ra csökkent.” Egyelőre nincs áremelés kilátásba helyezve, mondta Florin Birta polgármester is, aki hozzátette, „várjuk, hogy az Országos Energiaszabályozó Ügynökség milyen árat állapít meg a gigakalóriára. A jóváhagyás valahol a hónap második felében fog megérkezni. De nem hiszem, hogy problémák lesznek”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában