Brit választások

2024.07.05. 08:47

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője lett az új brit miniszterelnök (frissített)

Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat. A Labour választási győzelmét a szavazatszámlálások részeredményei is hivatalosan megerősítették. Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke, miután a Labour választási győzelme után III. Károly király pénteken felkérte az új kormány megalakítására – írja az MTI.

MW

Bristol, 2024. január 4. Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erõ, a Munkáspárt vezetõje ismerteti pártja 2024-es célkitûzéseit Bristolban 2024. január 4-én. Nagy-Britanniában 2024-ben tartanak parlamenti választásokat. MTI/EPA/Tolga Akmen

Fotó: Tolga Akmen

A Buckingham-palotából visszatérve, a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt miniszterelnökként elmondott első beszédében Starmer elismerően szólt konzervatív párti elődjéről, Rishi Sunakról, kijelentve: nem szabad lebecsülni azokat a vívmányokat, amelyeket Sunak az első ázsiai gyökerű brit miniszterelnökként elért.

Rishi Sunak kemény, elkötelezett munkát végzett az előző brit kormány élén, és ezért is elismerés illeti – tette hozzá.

Az új miniszterelnök kijelentette: a munkáspárti kormány az ország nyugodt, türelmes újjáépítése mellett kötelezte el magát, de ezt a munkát „még ma el kell kezdeni, mert a feladat sürgős.”

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ehhez a munkához idő kell, az ország átalakítása „nem úgy megy, mintha csak egy villanykapcsolót kellene felkapcsolni.” 

Starmer első, rövid miniszterelnöki beszédében nem említett konkrét cselekvési terveket.

A választási kampány idején azonban többször kijelentette, hogy választási győzelem esetén a munkáspárti kormány már "első munkanapján" leállítja a Nagy-Britanniába illegálisan, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérők ruandai áttelepítési programját, amelyet a konzervatív párti kormány kezdeményezett, és az erre szánt pénzt új, terrorellenes módszerekkel dolgozó határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítja.

Korábban írtuk

Rishi Sunak konzervatív párti kormányfő elismerte a Munkáspárt győzelmét

Sunak saját választókerületében, az északkelet-angliai Richmond városában jelentette be a Munkáspárt győzelmét, miután kiderült, hogy választókörzetében ő nyerte a helyi választást, vagyis megtartotta képviselői mandátumát.

A kormányfő a választókerületi eredményhirdetés után elmondta: felhívta Sir Keir Starmert, a Munkáspárt vezetőjét és gratulált neki a Labour választási győzelméhez.

Hozzátette: pénteken békés és rendezett kormányváltás lesz Nagy-Britanniában, és ennek alapján bízni lehet abban, hogy sikerül megőrizni az ország stabilitását.

A választóhelyiségek csütörtök éjjeli zárása után közzétett exit poll azt valószínűsítette, hogy a Labour 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban.

Péntek reggelre a hivatalos szavazatszámlálási eredmények is megerősítették, hogy a Munkáspárt győzött a parlamenti választáson, a Labour alsóházi mandátumainak száma ugyanis átlépte a minimális többséget jelentő 326-ot. Ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt alakíthatja meg az új kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök.

Starmer várhatóan még pénteken felkeresi a Buckingham-palotában III. Károly királyt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

A Munkáspárt által igazoltan elnyert képviselői helyek száma pénteken kora reggel 390-nél tartott, úgy, hogy még 66 választókerületből nem érkeztek be a hivatalos eredmények.

A 390 eddig elnyert mandátum is 191-gyel több a Labour eddigi alsóházi frakciólétszámánál.

STARMER, Keir
Keir Starmer, az eddigi legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője beszél támogatóihoz Londonban 2024. július 5-én hajnalban, miután a Munkáspárt megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat
Fotó: Kin Cheung / Forrás: MTI/AP

A szavazatok összesítésének folyamata során korrigált becslések alapján a konzervatívok az exit poll által valószínűsítettnél valamivel több, 136 képviselői mandátumot szerezhettek, de ez is a toryk eddigi legrosszabb választási eredménye lenne a párt fennállása óta. A Konzervatív Párt eddigi leggyengébb eredményét az 1906-os parlamenti választásokon érte el, amikor 156 képviselői mandátumot szerezett.

A frissített mandátumbecslések azt is valószínűsítik, hogy a Munkáspártnak 166 fős többsége lesz az új összetételű alsóházban a többi frakció együttes létszámához képest. Ez a Labour legjobb eredményét jelentené az 1997-es választások óta, amikor a párt Tony Blair vezetésével 418 képviselői mandátumot szerzett és 178 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt.

A Munkáspárt azóta – vagyis 27 éve – most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta.

Péntek reggelre kiderült az is, hogy az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter elvesztette képviselői mandátumát.

Most első ízben bekerült a londoni alsóházba Nigel Farage, a jobboldali radikális Reform UK párt vezetője, aki eddig nyolc választáson próbált képviselői mandátumhoz jutni.

A választási részeredmények ugyanakkor azt jelzik, hogy a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) jelentős mandátumveszteséget szenvedett.

Charles Michel gratulált a Munkáspárt vezetőjének a győzelemhez

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel gratulált pénteken a Keir Starmer vezette brit Munkáspárt választási győzelméhez, amelyet történelminek nevezett.

Az uniós tagállami vezetőket tömörítő testület elnöke az X-en közzétett üzenetében hozzátette: nemsokára személyesen is találkoznak az Európai Politikai Közösség (EPC) július 18-i nagy-britanniai csúcstalálkozóján, ahol az EU-ra és az Egyesült Királyságra váró közös kihívásokról, a többi között a biztonságról, energiaforrásokról és a migrációról egyeztetnek majd.

Hangoztatta, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia „egymás kulcsfontosságú partnerei”.

A mostani lesz az EPC negyedik csúcstalálkozója, amelyet a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori otthonában tartanak majd.

Távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről Rishi Sunak

Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy távozik a kormányfői tisztségből, és lemond a Konzervatív Párt vezetői posztjáról is, miután az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nyerte meg.

A csaknem végleges péntek déli adatok szerint a Konzervatív Párt, amely 2010 óta volt kormányon, 250 parlamenti mandátumot veszített a csütörtöki választáson, és ezzel 121-re csökkent frakciójának létszáma a 650 tagú alsóházban.

Ez a konzervatívok legrosszabb választási eredménye a párt eddigi történetében.

A Munkáspárt ugyanakkor 412 képviselői helyet nyert, 211-gyel többet, mint a 2019-ben tartott előző parlamenti választáson.

Sunak a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett nyilatkozatában elnézést kért a választási vereségért és kijelentette: a választók egyértelműen megüzenték, hogy Nagy-Britanniának új kormányra van szüksége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában