Eurostat

2024.01.17. 17:42

Csehországban és Romániában volt a legmagasabb az éves infláció decemberben

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Unió (EU) és az eurózóna országaiban is nőtt az infláció decemberben novemberhez képest, és Románia a legmagasabb inflációjú tagállamok közé tartozott - derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán közzétett adataiból.
Az Európai Unióban 2023 decemberében 3,4 százalékra nőtt az éves infláció az egy hónappal korábban jegyzett 3,1 százalékról. A legnagyobb éves inflációs rátát Csehországban (7,6 százalék), Romániában (7 százalék) és Szlovákiában (6,6 százalék) mérték, a legkisebbet Dániában (0,4 százalék), Olaszországban és Belgiumban (egyaránt 0,5 százalék).
Tavaly novemberhez viszonyítva decemberben 15 tagországban csökkent az infláció, Spanyolországban stagnált, 11 tagállamban - beleértve Romániát is - nőtt.
Az eurózónában 2,9 százalékra nőtt az éves infláció decemberben az egy hónappal korábban jegyzett 2,4 százalékról. A térség államaiban a szolgáltatások díja járult hozzá a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak emelkedéséhez, ezek 1,74 százalékponttal nőttek, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek 1,21 százalékkal drágultak, az energia ára ellenben 0,68 százalékponttal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában