EPP-kongresszus

2024.03.07. 10:59

Nicolae Ciucă az EPP szerdán elfogadott programjáról: "Győzelem Románia számára"

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă úgy értékelte, hogy az EPP választási programja 'Győzelem Románia számára'.
"Győzelem #Románia számára az Európai Néppárt kongresszusán: egyhangúlag elfogadták az Európai Néppárt választási programját, amely Románia mielőbbi csatlakozását szorgalmazza a #schengeni térséghez. Ausztria nem szavazott ellene. Bukarestből ma hangosan és világosan hallatszott Európa-szerte: Romániának a schengeni övezet teljes jogú tagjává kell válnia. Az EPP, a legerősebb európai család, Bukarestben elfogadta A mi Európánk, népeink jó és biztonságos otthona című programot" - írta Ciucă a Facebookra.

A PNL elnöke felsorolta a program kulcsfontosságú pontjait: az EPP támogatja Románia és Bulgária teljes körű csatlakozását Schengenhez, nemcsak a repülőtéri és kikötői, hanem a szárazföldi határellenőrzés mielőbbi megszüntetését is; az európai biztonság és a gazdasági biztonság megteremtését a kontinens minden államának; ugyanakkor az EPP javasolja a jogszabályi keret létrehozását két új funkció - egy európai biztonsági és védelmi biztos, valamint egy kkv-kért felelős biztos - megteremtéséhez.
Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusának küldöttei szerda este egyhangúlag megszavazták a Románia teljes körű schengeni csatlakozását is sürgető választási programot, miután a kormányzó Osztrák Néppárt delegációja letett az elutasításáról. Az EPP szerda este elfogadott választási programja szerint 'Bulgária és Románia teljes jogú schengeni tagságára van szükségünk, nemcsak a repülőtéri és kikötői, hanem a szárazföldi határellenőrzés mielőbbi megszüntetésével'.
A dokumentum leszögezi, hogy helyre kell hozni a jelenleg diszfunkcionálisan működő schengeni övezetet, különösen az EU külső határvédelmének további megerősítésével és az Európába irányuló illegális migráció megakadályozásával, hogy egy biztonságos belső határellenőrzés nélküli övezet jöjjön létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában