Látogatás

2024.04.24. 15:32

Iohannis Dél-Koreában: Románia érdekelt az együttműködésben a kis moduláris reaktorok technológiája terén

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Hivatalos dél-koreai látogatásának utolsó napján, szerdán Klaus Iohannis a cshangvoni Doosan Enerbility ipari komplexumba látogatott el, ahol kijelentette, hogy Románia nagyon érdekelt a nemzetközi partnerekkel való együttműködésben a kis moduláris reaktorok (SMR) technológiájának romániai kifejlesztése és megvalósítása érdekében.
Az államfő emlékeztetett az ezen a területen kapott amerikai támogatásra, de hangsúlyozta, hogy 'a nemzetközi együttműködés elengedhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és az energiabiztonsághoz vezető innovatív technológiák megvalósításához' - számolt be az elnöki hivatal.
Iohannis dél-koreai látogatásának keretében többek között az atomenergia területén való együttműködési megállapodást is aláírtak a felek, ennek apropóján tekintette meg az államfő a cshangvoni ipari platform termelési kapacitásait, különösen az atomenergetikai berendezések gyártására és összeszerelésére szolgáló műhelyeket. Az üzemlátogatás során tartott tárgyalásokon szó esett arról is, hogy a gyártási folyamatot a feltörekvő technológiákhoz, például a kis moduláris reaktorokhoz kell igazítani. A román államfő a megbeszéléseken kiemelte, hogy Románia fontos szerepet vállalna a globális piacon a zöld átmenet alapvető technológiáinak előállítására és karbantartására szolgáló ipari struktúrák kifejlesztésével.
A 4 millió négyzetméteres cshangvoni ipari komplexum a zöld átálláshoz szükséges kulcsfontosságú technológiák fejlesztésére és gyártására specializálódott. A Doosan Enerbility nagy hagyományokkal rendelkezik a nukleáris technológia terén, de a hidrogén- és szélenergia területén is jelentős szerepet játszik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában