Késedelem

2024.04.24. 15:29

Kötelezettségszegési eljárás indult Románia ellen, mert késnek az állami kifizetések a független patikáknak

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást indít Romániával szemben, mert nem alkalmazza megfelelően a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló 2011/7-es uniós irányelvet.
Az uniós testület közleménye szerint a késedelmes fizetések befolyásolják a vállalkozások likviditását, és megnehezítik pénzügyi helyzetüket. Emellett a vállalkozások versenyképességét és jövedelmezőségét is érintik, mivel a hitelezőnek a késedelmes fizetések miatt külső finanszírozást kell szereznie.
A 2011/7-es uniós irányelv arra kötelezi a hatóságokat, hogy számláikat 30 naptári napon belül fizessék ki. A jogszabály szerint az állami egészségügyi intézmények esetében a törvényes fizetési határidő legfeljebb 60 naptári napra meghosszabbítható.
Az Európai Bizottság azért indított kötelezettségszegési eljárást Romániával szemben, mert az állam jelentős késéssel fizeti ki a független gyógyszertáraknak az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek árkülönbözetét. A testület szerint ezek a késedelmes fizetések csőddel fenyegetik a független patikákat.
Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a felszólító levélre és orvosolja a Bizottság által felvetett kifogásokat. Ha ez nem történik meg, a Bizottság a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indoklással ellátott véleményt küldhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában