Évforduló

2024.05.14. 11:21

Ciucă: Románia az elsők között ismerte el Izrael Államot, és soha nem szakította meg ezt a kapcsolatot

Agerpres

Románia az elsők között ismerte el Izrael Államot, és a kommunista tömb egyetlen országa volt, amely soha nem szakította meg ezt a kapcsolatot, bármekkorák voltak is a nemzetközi feszültségek és diplomáciai kihívások - mondta Nicolae Ciucă szenátusi elnök kedden, a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából ünnepi ülést tartó parlamenthez intézett videóüzenetében.
A politikus emlékeztetett, hogy a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napját az Izrael Állam alapításának (1948. május 14.) évfordulóján tartják. Beszélt arról is, hogy nemrégiben önálló tananyagként vezették be a hazai közoktatásban a zsidók történelmét és a holokausztra vonatkozó ismereteket, hogy a társadalom 'antitesteket' kezdjen el termelni a zsidógyűlölet és intolerancia ellen.
A szenátus elnöke kijelentette, hogy Románia a legsötétebb időszakokban is kitartott Izrael mellett, és határozottan elítélte a Hamász tavaly októberi terrorcselekményeit.
'Támogatjuk Izrael alapvető jogát a létezéshez, az önvédelemhez és polgárai védelméhez. Üdvözlöm ezt az ünnepnapot, amikor Izrael Állam zászlaja Románia zászlaja mellett lobog a barátság és szolidaritás jeleként' - fogalmazott Nicolae Ciucă.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában