Tiltakozás

2024.05.16. 10:05

Tüntetett az AUR az Állandó Választási Hatóság székháza előtt

Agerpres

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mintegy 200 szimpatizánsa tüntetett csütörtök reggel az Állandó Választási Hatóság (AEP) székháza előtt, mivel szerintük az intézmény 'aláaknázza' a külföldön élő román állampolgárok választási jogát.
Az AUR elnöke, George Simion maga is részt vett a tüntetésen, és kijelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 'alkotmányellenes és antidemokratikus' módon bezáratott számos szavazóhelyiséget a diaszpórában. Azt is sérelmezte, hogy a választásokra csak egyetlen napot jelölt ki a kormány, és nincs lehetőség levélszavazásra.
'Felhívást intézünk a külföldön élő románokhoz, hogy jöjjenek haza, és éljenek szavazati jogukkal' - mondta Simion.
Az ellenzéki politikus kijelentette, Románia aktív lakosságának fele külföldön él, és hozzájuk nem jut el a tájékoztatás, ezért a választási kampány nem valós. Elégedetlenségének adott hangot amiatt is, hogy - habár több szavazóhelyiséget alakítanak ki, mint a 2019-es választásokra - továbbra sincs elegendő, és felszámoltak az előző választásokon még működő szavazóhelyiségeket.
A tüntetés résztvevői az 'Egy állampolgár. Egy szavazat', 'Egyenlő szavazást a diaszpórának' feliratokkal fejezték ki felháborodásukat, és azt kiabálták, hogy 'Szégyelljétek, szégyelljétek magatokat', 'AEP - a PSD szolgája', és 'Nem akarjuk, hogy tolvajok vezessenek minket'.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában