INS

2024.06.13. 11:14

Az idei év első négy hónapjában 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés Romániában

Illusztráció

Agerpres

Az év első négy hónapjában a nyers adatok szerint 0,8 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,2 százalékkal nőtt az ipari termelés Romániában 2023 azonos időszakához képest - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A vizsgált időszakban a nyers adatok szerint a feldolgozóipar 1,9 százalékkal, a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 5,3 százalékkal, a kitermelőipar pedig 0,5 százalékkal nőtt.
A szezonálisan és munkanapokkal kiigazított adatok alapján január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene, miután a feldolgozóipar 1,2 százalékkal bővült. A villamosenergia-termelés, hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 6,2 százalékkal, a kitermelőipar 0,5 százalékkal csökkent.
Márciushoz képest áprilisban a nyers adatok szerint 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés, miután a feldolgozóipar 0,1, a kitermelőipar 0,3, a villamosenergia-termelés, hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás pedig 16,7 százalékkal kevesebbet termelt.
A szezonális és naptárhatásokkal kiigazított adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban az előző hónaphoz képest, miután a feldolgozóipar teljesítménye 1,5 százalékkal, a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatásé pedig 4,3 százalékkal mérséklődött. Ezzel szemben a kitermelőipar volumenet 3,5 százalékkal nőtt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában