Szavazás

2024.06.25. 15:03

Rareş Bogdan: A PNL november 10-ére és 24-ére írná ki az államelnök-választásokat

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) november 10-ére és 24-ére írná ki az államelnök-választásokat - közölte kedden Rareş Bogdan.
A párt első alelnöke azt nyilatkozta a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőivel folytatott keddi tárgyalásokat követően, hogy a PNL az 'alkotmányos dátumokat', azaz november 10-ét és 24-ét javasolja az államfőválasztás két fordulójának időpontjául.
Arról is beszámolt, hogy a PSD képviselői a tárgyaláson ragaszkodtak a szeptember 15-ei és 29-ei dátumokhoz, amelyekről márciusban tárgyalt a koalíció. A liberálisok azonban azzal érvelnek, hogy a június 9-i választásokon a PSD és a PNL közös listájára 4,8 millióan szavaztak, ugyanakkor a helyhatósági választásokon a PNL 2,5 millió, a PSD 2,9 millió szavazatot kapott, tehát többet, mint a két párt közös EP-jelöltlistája.
Arra a felvetésre, hogy a PNL azért tolná ki későbbre az államfőválasztást, mert szeptemberben a jelöltje nem jutna be a második fordulóba, Rareş Bogdan azt felelte, a Nemzeti Liberális Pártnak 2,5 milliós szavazótábora van, a jelöltje pedig kiemelkedően a legjobb államfőjelölt, aki nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, jó stratéga, és 'egy rendkívül kiegyensúlyozott, racionális ember, aki állja a szavát'. Utalt arra is, hogy a PNL elnöke a megállapodás értelmében átadta a miniszterelnöki széket koalíciós partnerének, dacára annak, hogy 'közel minden elemző és kommentátor kételkedett ebben'.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában