Kiadáscsökkentés

2 órája

A BNS elnöke szerint pénzügyi szempontból "fájdalmas" lesz a 2025-ös év

Fotó: DCNews

Agerpres

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke szerint "fájdalmas" lesz a 2025-ös év, amelyben a jelentős kiadáscsökkentések mellett adóemelésekre is számítani lehet.
Dumitru Costin a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben rámutatott, a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítás is bizonyítja, hogy az idei állami költségvetés irreális, rosszul dolgozták ki, az eddig 71 milliárd lejes deficit szinte a kétszerese a 2023 első hét hónapjában jegyzett 38 milliárd lejnek. "E költségvetés-kiigazítás nélkül számos intézménynek még a fizetésekre sem lett volna pénze" - hangoztatta.
Szerinte "fájdalmas" lesz a 2025-ös év, mert a kiadáscsökkentő intézkedések mellett nagyobb adókra is számítani lehet. "Az elszámolás ideje biztos eljön, a kérdés csak az, hogy kinek és mennyire keményen kell megfizetnie ezekért az intézkedésekért" - tette hozzá.
Hétfői ülésén jóváhagyta a kormány az idei állami költségvetés, a társadalombiztosítási költségvetés, valamint a munkanélküli ellátási rendszer költségvetésének kiigazítását - jelentette be az ülést követően a pénzügyminiszter.
Marcel Boloş szerint a tervezet kidolgozásakor figyelembe vették az Országos Előrejelzési és Prognózis Bizottság (CNSP) makrogazdasági előrejelzéseit. Ennek megfelelően 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 1768,8 milliárd lej értékű bruttó hazai termékkel (GDP) számoltak.
A költségvetés idei bevételeit 620,2 milliárd lejre, a kiadásait pedig 743 milliárd lejre becsülik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában