Áradás

2 órája

A szakemberek szerint szeptember 28-29-ére várható az áradás a Duna romániai szakaszán

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

A román vízügyi főigazgatóság (ANAR) Argeş-Vedea területi kirendeltségének munkatársai ezer zsákot és egyéb anyagot készítettek elő az árvízvédelmi töltés megerősítéséra a Duna azon romániai szakaszán, ahol a hidrológusok előrejelzése szerint szeptember 28-29-én áradás várható - tájékoztatott pénteken Facebook-oldalán az intézmény.
A bejegyzés szerint csütörtökön ismét ellenőrizték a Duna árvízvédelmi töltéseit, hangsúlyt fektetve az ismert kritikus pontokra. Amennyiben a magas vízállás megköveteli, eltávolítják a növényzetet a kritikus helyekről, hogy biztosítsák az optimális vízlefolyást.
Az ANAR több ezer homokzsákot készít elő, hogy a Duna romániai szakaszára szállítsák, az Argeş-Vedea területi igazgatóságnál már 1000 zsák homok és más felhasználható anyag áll készenlétben - közölte még az intézmény.
Az ANAR riasztotta a dunai árvízvédelemért felelős intézményeket, és kérni fogja az országos talajjavító ügynökségtől (ANIF), hogy ellenőrizze a szivattyútelepek működési állapotát, valamint a kritikus pontokat a gátakon áthaladó csővezetékeknél.
A Zsil vízügyi igazgatóság Bechet város közelébe irányított több munkagépet, amelyeket szükség esetén sürgősen be lehet vetni - tájékoztatott még a főigazgatóság.
A hidrológusok szerint a Duna vízhozama az országhatárnál, Baziaş közelében szeptember 19-20-án elérte az 5100 köbmétert másodpercenként, ami jelentősen meghaladja a sokéves - 3800 köbméter/másodperc - átlaghozamot.
Pénteken Budapesten a Duna vízhozama az előrejelzések szerint 7940 köbméter lesz másodpercenként, szombaton pedig eléri a 8300 köbmétert, ami 400 köbméterrel kevesebb a korábban előre jelzett 8700 köbméteres hozamnál.
Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy a Duna vízhozama valószínűleg szeptember vége felé, 28-29-én fog tetőzni a folyam romániai szakaszán, a hatóságok pedig készültségben vannak és figyelemmel kísérik a helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában