Áradás

2 órája

Arafat: Készülni kell a Dunán levonuló árhullámra; idejében meg lehet hozni a szükséges intézkedéseket

Agerpres

Alaposan fel kell készülni a Dunán levonuló árhullámra - hívta fel a figyelmet kedden Raed Arafat belügyi államtitkár, hangsúlyozva, hogy a galaci árvízzel ellentétben ezúttal előrelátható, hogy mi következik, tehát fel lehet készülni rá.
A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője videóértekezletet tartott kedden a Duna által átszelt megyék - Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Konstanca, Ialomiţa, Brăila, Galac és Tulcea - prefektusaival és a megyei vészhelyzeti bizottságok vezetőivel. Arafat hangsúlyozta, a hatóságok ezúttal tudják, hogy közeleg az árhullám, tehát időben fel lehet készülni rá, meg lehet hozni a szükséges intézkedéseket.
Az államtitkár rámutatott, bár a szakemberek szerint a helyzet 'kezelhető', és a környezetvédelmi minisztérium, illetve a vízügyi hatóság adatai is arra utalnak, hogy nem kell különösebb problémákra számítani, "maximális vészhelyzeti készültségre" van szükség. Szerinte meg kell tenni az előkészületeket az esetleges evakuálásokra, idejében el kell magyarázni az embereknek, mi a teendő ilyen esetekben. "Ne várjanak az utolsó pillanatig! Ha úgy érzik, hogy veszély áll fenn, hozzák meg idejében a szükséges intézkedéseket" - hívta fel a hatóságok figyelmét Arafat.
A DSU vezetője hozzátette, a RO-ALERT-üzeneteket is idejében ki kell küldeni a lakosságnak, és ezeknek pontos, érthető utasításokat kell tartalmazniuk. Felhívta a figyelmet az ágyhoz kötött betegek helyzetére is, hangsúlyozva, hogy veszély esetén idejében ki kell menekíteni őket otthonaikból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában