Beruházás

6 órája

Az egészségügy, a szállításügy és az oktatás jut pénzhez a költségvetés kiigazításakor

Fotó: Pixabay

Agerpres

Kormányzati források szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) 11,32 milliárd lejt, az egészségügyi minisztérium pedig 168 millió lejt kap költségvetés-kiigazításkor többek között a súlyos krónikus betegségek kezeléséhez szükséges gyógyszerek beszerzésére és kórházi beruházásokra.
Az intézkedéssel az egészségügy idei költségvetése 26 százalékkal, 18,6 milliárd lejjel haladja meg a tavalyit.
A szállításügyi minisztérium 5 milliárd lejt kap az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül finanszírozott infrastrukturális beruházások társfinanszírozására.
Az oktatási minisztérium költségvetése 4,59 milliárd lejjel egészül ki, amit a tanárok fizetésére, a tanulói ösztöndíjakra és a diákok ingáztatására fordítanak. Az intézkedéssel a tanügyminisztérium idei költségvetése 61 százalékkal, 22,2 milliárd lejjel haladja meg a tavalyit.
Az európai beruházások és projektek minisztériuma 3,3 milliárd lejben részesül a vissza nem térítendő forrásokból finanszírozott programok folytatására.
A mezőgazdasági tárca költségvetését 2 milliárd lejjel, az energiaügyi minisztériumét 1,2 milliárd lejjel növelik, a helyi önkormányzatok között pedig 2,6 milliárd lejt osztanak szét.
Az idézett kormányzati források szerint a részleges adóamnesztiáról szóló rendelet 7,9 milliárd lejes, a háztartások növekvő jövedelmével összefüggésben emelkedő adó- és járulékbevételek pedig 5,8 milliárd lejes többletbevételt biztosítanak az államkasszának. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában