Választások

2 órája

Klaus Iohannis: nem indulok a decemberi parlamenti választásokon

Klaus Iohannis államfő pénteken bejelentette, hogy nem indul a decemberi parlamenti választásokon.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Iohannis ismét leszögezte, hogy kitölti államfői mandátumát, nem fog lemondani az elnöki tisztségről. Az elnök leszögezte, nem indul a decemberi parlamenti választáson, függetlenül attól, hogy a Központi Választási Iroda (BEC) milyen döntést hoz pénteken az ezzel kapcsolatos törvénytervezetről. "Eddig sem támogattam és továbbra sem támogatom a választási törvény személyre szabott módosítását" – tette hozzá.

Klaus Iohannis azt nyilatkozta szerdán New Yorkban a parlamenti választásokon való indulását lehetővé tevő tervezetről, hogy nem akar egy személyére szabott törvényt, és gondja lesz rá, hogy ne is történjen ilyen jogszabálymódosítás.

A Központi Választási Irodának pénteken kellene állásfoglalást kiadnia az államelnök parlamenti választásokon való indulásával kapcsolatban.

A PNL parlamenti frakcióinak két tagja, Daniel Fenechiu és Gabriel Andronache múlt héten törvénytervezetet nyújtott be arról, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon. A tervezet a 2015/208-as törvény 52. cikkelyét módosítaná.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában