Katasztrófahelyzet

2024.09.14. 10:46

Frissítve| Ötre emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma

Forrás: Meteoplus/Facebook

Agerpres

Frissítés: A Galac megyei árvíz újabb áldozatának holttestét találták meg vasárnap Slobozia Conachi településen – közölte a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU). A halálos áldozatok száma ezzel ötre emelkedett. Galac megye 24 települését sújtotta az árvíz szombat hajnal óta, körülbelül 5400 gazdaság került víz alá.

Szombaton négy halálesetet jelentett a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU). Meghalt az árvízben két férfi Pechea és Drăguşeni településeken és két nő Costache Negrin és Corodon.

A víz és a heves eső miatt lezúduló törmelék járhatatlanná tett több utat a megyében, és szünetel a vasúti közlekedés is a 703-as vasútvonalon, Galac és Bârlad között. Szombatra virradóan Galac megye lakosságát Ro-Alert üzenetben figyelmeztették a hatóságok az árvízveszélyre, és azt tanácsolták nekik, hogy hagyják el azokat a helyeket, amelyeket elönthet a víz, illetve készüljenek fel egy esetleges evakuációra.

Forrás: Meteoplus/Facebook

Marcel Ciolacu miniszterelnök lemondta szombatra tervezett Botoşani megyei látogatását, és Galac megyébe utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon az árvízkárokról - közölte a kormány sajtóirodája.

 

Helikopteres segítség

A belügyminisztérium légügyi főfelügyelősége egy Black Hawk helikoptert küldött az árvíz sújtotta Galac megyébe – közölte szombaton a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU). A helikopter megfigyelési, keresési és mentési küldetést teljesít. Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának vezetője szombaton a helyszínre utazik az árvízkárok felmérésére.

Szombat reggel Galac megyében 87, Vaslui megyében 8 embert kellett kimenteni, mert az árvíz miatt veszélybe kerültek. A tűzoltók több gazdaságból kiszivattyúzták a vizet. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és az áradások miatt a katasztrófavédelem beavatkozására volt szükség szombat reggel Bákó, Botoşani, Buzău, Galac, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vrancea és Vaslui megyében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában