Tájékoztatás

2024.09.17. 13:15

Rafila: a páciens és családjának tájékoztatása hozzájárul a betegbiztonság növeléséhez a kórházakban

Fotó: Agerpres

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a bukaresti Szent Pantelimon kórházban történtek nagymértékben kapcsolódnak a beteggel való kommunikációhoz, a páciensnek ugyanis a pontos diagnózison túl tudnia kell, hogy "mi fog történni vele".
Az országos egészségügyi minőségirányítási hatóság által a betegbiztonság világnapján szervezett eseményen részt vevő miniszter rámutatott, nem csupán a pácienssel, de annak családjával is pontosan meg kell beszélni, hogy a kórházban tartózkodása során mi vár a betegre.
"Ezek azok a dolgok, amelyek hozzájárulnak a betegbiztonság növeléséhez" - szögezte le Rafila.
A miniszter szerint a betegbiztonságnak, illetve a betegek kényelmének a fő prioritásnak kellene lennie az orvosi hivatás gyakorlása, valamint az egészségügyi intézmények igazgatása közben.
A tárcavezető rámutatott még, hogy a romániai egészségügyi rendszer egy másik nagy problémája az alkalmazottak személyzethiányból fakadó túlterheltsége. A személyzet létszámára vonatkozó előírások a különböző kórházi osztályokon már elavultak, nem felelnek meg a jelen követelményeinek, emiatt az egészségügyi tárca ezen standardok módosításán dolgozik.
Rafila szerint a betegbiztonság "összetett jelenség", a tárcára pedig legalább két fontos komponens hárul: az egyik a szükséges infrastrukturális beruházások biztosítása, a másik pedig a fertőzések ellenőrzés alatt tartása a kórházakban.
Az ügyészek azzal gyanúsítják a Szent Pantelimon kórház intenzív osztályának két orvosnőjét, hogy a vérnyomás szinten tartására használt noradrenalin dózisának szándékos csökkentésével előidézték egy súlyos állapotban levő beteg halálát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában