Elégedetlenség

2024.09.17. 13:24

Siegfried Mureşan: Romániának nem egy tiszteletbeli biztosra volt szüksége

Fotó: Siegfried Mureşan

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője, Siegfried Mureşan szerint a román biztosjelölt "tartalmatlan", "nulla konkrét hatáskörrel rendelkező" portfóliót kapott az Európai Bizottságban.
A politikus Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek arra a bejelentésére reagált ma a Facebook-oldalán, hogy Románia jelöltje, Roxana Mînzatu az emberekért, készségekért és képzésért felelős alelnöki posztot kapja az EU végrehajtó testületében.
Mureşan szerint ez a poszt az "ellenkezője annak", amit korábban a kormányfő ígért. Emlékeztetett: a nyár elején Marcel Ciolacu miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Romániának reális esélye van megkapni a gazdaságpolitikáért felelős biztosi tisztséget, amelyet jelenleg Paolo Gentiloni volt olasz miniszterelnök tölt be, és nyilvánosan kijelentette, hogy célja a poszt megszerzése.
"Akkor azt mondtam, hogy országunknak minimális esélye van a gazdasági portfólió megszerzésére, mert a PSD 2017-es kormányzása óta túlzottdeficit-eljárás alatt állunk, a Ciolacu-kormány pedig ahelyett, hogy csökkentené, növeli a hiányt. Az EU nem fogja a kecskére bízni a káposztát, amikor a gazdasági biztosról van szó, akinek a költségvetési fegyelemmel kapcsolatos feladatai vannak" - írta bejegyzésében az EP-képviselő.
Mureşan szerint Marcel Ciolacu az ígérete ellenére egy "jól hangzó", de gazdasági komponens nélküli portfóliót szerzett Romániának. "A kohéziót, a mezőgazdaságot, a beruházásokat, az ipart - amelyeken keresztül az uniós pénzek közvetlenül Romániába jutnak - más biztosok fogják irányítani" - állapította meg a politikus, aki kudarcnak tartja Roxana Mînzatu posztját.
"Romániának nem egy tiszteletbeli biztosra volt szüksége, hanem egy olyan biztosra, aki befolyásolni tudja a döntéseket azokon a területeken, amelyek a legfontosabbak Románia számára" - zárta bejegyzését. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában