Felmérés

3 órája

ANAT: A vakációs utalványok felhasználóinak 30 százaléka idén rövid hétvégi üdüléseket választott

Illusztráció

Agerpres

A vakációs utalványoknak idén is jelentős pozitív hatása volt a belföldi turizmusra, különösen a főszezonon kívüli időszakokban, amikor az üdülőhelyek kevésbé látogatottak; a felhasználók mintegy 30 százaléka ebben az évben rövid hétvégi üdüléseket választott könnyen elérhető régiókban - mutat rá a Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége (ANAT) csütörtöki közleményében.
Az ANAT szerint a romániai alkalmazottak mintegy 70 százaléka kap valamilyen béren felüli juttatást, és ezek között gyakran szerepel a vakációs voucher. A kedvezményezetteken kívül azonban a belföldi turizmusnak is hasznára válnak az utalványok.
Adrian Voican, az ANAT alelnöke emlékeztetett, hogy a kedvezményezettek teljes turisztikai csomagot vásárolhatnak az utalványokkal, amely a szálláson és az étkezésen kívül tartalmazza a szállítás vagy a különböző fakultatív szabadidős tevékenységek és kirándulások díját is.
Idén a felhasználók mintegy 30 százaléka rövid hétvégi üdülést fizetett az utalvánnyal, könnyen elérhető turisztikai régiókban.
Voican felhívta a figyelmet arra, hogy idén megduplázódott az utalványok után fizetett adó, a 8000 lejes havi nettó jövedelemnél többet kereső közalkalmazottak pedig nem kaptak vouchert. Ez Voican szerint oda vezetett, hogy csökkent a belföldi foglalások száma, mivel ezek az emberek inkább külföldre mentek elkölteni a pénzüket. Figyelembe véve, hogy ezek az utalványok segítenek 'itthon tartani' a pénzt, az ANAT támogatja, hogy a juttatást kedvező feltételekkel kiterjesszék ki a magánszektorban dolgozókra is.
A közalkalmazottak esetében 2024-ben 1600 lej, a magánszektorban dolgozók esetében hat bruttó minimálbérrel egyenlő összeg a vakációs utalvány értéke.
Az ANAT emlékeztet, hogy Romániában a törvények tiltják a vakációs utalványok eladását, elidegenítését vagy megvásárlását, és ezen kihágások akár 51.800 lejig terjedő bírsággal sújthatók.
A szövetség hangsúlyozza ugyanakkor: a szállodák és turisztikai ügynökségek is a minősítési bizonyítványuk és az idegenforgalmi engedélyük visszavonását, illetve 51.800 lejig terjedő bírságot kockáztatnak, ha nem tartják be az üdülési utalványokért nyújtható szolgáltatáscsomagokra vonatkozó törvényt, amely szerint a csomagnak legalább egy éjszakára szóló szállást is tartalmaznia kell. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában