Adózás

19 órája

Az alkohol jövedéki adójának fokozatos növelését kérik a szeszesital-gyártók és -importőrök

Illusztráció

Agerpres

Az inflációkövető emelés helyett az alkohol jövedéki adójának rögzített menetrend szerinti fokozatos növelését kérte hétfőn közzétett nyílt levelében fontosabb romániai szeszesital-gyártókat és -importőröket tömörítő Spirits Románia munkáltatói szövetség.
A szervezet szerint ellentétes esetben állások tízezrei szűnhetnek meg az ágazatban, és megnő a hamisított szeszesitalok iránti kereslet.
A munkáltatói szövetség hangsúlyozta: csupán azt kérik, hogy az alkohol jövedéki adója egységes és kiszámítható módon emelkedjen. Képviselői emlékeztettek arra, hogy ha az adótörvénykönyv jelenlegi előírásai jövőre is érvényben maradnak, akkor alkohol jövedéki adójának inflációhoz igazítása 2025-ben több mint 50 százalékos növekedést eredményezhet.
'Ez a növekedés katasztrofális következményekkel járna a helyi szeszesital-termelők számára' - szögezték le a Marcel Ciolacu kormányfőhöz és Marcel Boloş pénzügyminiszterhez intézett nyílt levélben.
A Spirits Románia adatai szerint a szeszesital-ipar közvetlenül és közvetve több mint 46 ezer munkavállalót foglalkoztat, és évente több mint 850 millió euróval járul hozzá a bruttó hazai termékhez. Miközben a hazai fogyasztás stagnált vagy csökkent, a jövedéki adó az elmúlt években folyamatosan és jelentősen emelkedett, és az inflációhoz történő igazításakor a kormány még mindig a 2014-es árszintet veszi alapul, holott ez többször is nőtt - érvelt a munkáltatói szövetség.
Levelükben figyelmeztettek arra, hogy egy friss felmérés szerint a romániai fogyasztók jelentős része (34 százaléka) fogyasztott ismeretlen forrásból származó, zárjegy nélküli italokat, részben azért, mert ezek olcsóbbak. 'Más ágazatokkal, például a söriparral ellentétben a szeszesital-ipart keményen sújtja a feketepiac, amelyik az olcsó italok árának emelkedésével párhuzamosan növekedik. A hamisított termékek nemcsak az adózott italok fogyasztásának csökkenését jelentik, ami kihat a költségvetés bevételeire, hanem a lakosság egészségét is jelentősen veszélyeztetik' - olvasható a levélben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában